Днешната рецепта, която предлагаме е пиле по турски , предоставена ни лично от турски готвач, докато бяхме на море в южната ни съседка. Приготвянето никак не е трудно, но все пак трябва да следвате стъпките, както са описани, за да се получи едно от най-вкусните пилета, които сте опитвали! Сега да преминем и към рецептата:
Необходими продукти:
- 1,8 кг пиле (цяло, разрязано по средата)
- Сол и черен пипер (на вкус)
- 5-6 скилидки чесън (нарязани или счукани)
- 50 г краве масло
- 2 ч.л.
Начин на приготвяне:
1. Подготовка на пилето:
- Разрежете пилето по средата, за да се отвори.
- Посолете го и го поръсете с черен пипер от двете страни.
2. Запържване на пилето:
- В тиган разтопете маслото и запържете чесъна до златисто. Извадете чесъна.
- В същото масло запържете пилето от двете страни до апетитен златист загар.
3. Мариноване:
- Смесете меда, соевия сос, горчицата, доматеното пюре, чушките и кориандъра в купа.
- Намажете добре пилето с маринатата, като го покриете равномерно.
4. Печене на пилето:
- Поставете пилето в тава за печене.
- Покрийте с алуминиево фолио и печете на 200°C за 45 минути.
5. Приготвяне на картофите:
- Сварете картофите в подсолена вода за 15-20 минути.
- В тиган използвайте останалото пилешко масло, за да запържите нарязаните лук и чушка.
- Добавете червен пипер, розмарин и черен пипер. Запържете за още 3 минути.
- Прибавете сварените картофи и ги запечете в тигана до златисто.
- Накрая поръсете с копър и магданоз.
6. Финално печене:
- Махнете фолиото от пилето.
- Добавете картофите към тавата с пилето.
- Печете още 10-15 минути на 200°C, докато картофите придобият хрупкава коричка, а пилето е добре изпечено.
Сервиране:
- Поднесете ястието топло, като го гарнирате със свежа салата или туршия. За повече вкус, добавете парче лимон, което може да изстискате върху пилето преди сервиране.
Съвети:
- Ако искате по-пикантен вкус, добавете щипка лют червен пипер в маринатата.
- За повече аромат, заменете водата при варенето на картофите с пилешки бульон.
- Поливайте пилето със соса от тавата по време на печене за по-сочен резултат.
Ако рецептата ви допада и искате да опитате да я разнообразите с различен сос, ето този е подходящ:
Ето една идея за подходящ сос, който да допълни вкуса на пилето по турски:
Чесново-млечен сос с билки
Необходими продукти:
- 200 г кисело мляко (цедено или обикновено, в зависимост от предпочитанията)
- 2-3 скилидки чесън (настъргани или пресовани)
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 чаена лъжичка ситно нарязан копър
- 1 чаена лъжичка ситно нарязан магданоз
- Щипка сол
- Щипка черен пипер
Начин на приготвяне:
- В купа смесете киселото мляко, чесъна и лимоновия сок.
- Добавете зехтина и разбъркайте, за да се получи хомогенна смес.
- Прибавете нарязаните на ситно копър и магданоз.
- Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
- Оставете соса в хладилник за 15-20 минути, за да се смесят добре ароматите.
Съвети:
- Ако искате по-гъст сос, използвайте цедено кисело мляко или добавете 1 супена лъжица заквасена сметана.
- За по-пикантен вкус, можете да добавите щипка лют червен пипер.
- Този сос е лек, освежаващ и отлично подчертава аромата на печеното пиле и картофите. ????