4 пилешки гърди без кост и кожа
морска сол и прясно смлян черен пипер
3 с.л. зехтин екстра върджин
1/2 ч.чаша червен лук, нарязан на кубчета
4 - 6 ч.чаши (1 голяма връзка) спанак, измит, подсушен, с отстранени дръжки
2 с.л. ябълков оцет
2 зрели круши, обелени, почистени от вътрешността и нарязани на парченца около 2-3 см.
2 с.л. прясно накълцан магданоз
3/4 ч.чаша синьо сирене, натрошено
Загрейте фурната на 190 градуса. Оваляйте добре всяко парче пилешко в сол и черен пипер. В голям огнеупорен съд загрейте 1 с.л. зехтин и опържете гърдите по 2-3 минути от всяка страна, докато придобият златист цвят. Прехвърлете съда във фурната и печете, докато пилешкото е напълно готово, около 15 минути.
Докато се готви пилето, загрейте 1 с.л. зехтин в голям тиган на средна температура и в него сотирайте червеният лук, докато омекне (2 до 3 минути). Добавете спанака и разбъркайте, докато се задуши. Подправете със сол и пипер и прехвърлете в голямо плато, или разпределете по равно между 4 чинии. Почистете тигана и загрейте останалата супена лъжица зехтин с оцета. Добавете крушите и внимателно загрейте, за да се затоплят. Добавете магданоза и разбъркайте. Подредете печеното пилешко върху спанака. Отгоре поръсете с топлите парченца круша и около 2 с.л. синьо сирене на порция.