Добавянето към тестото на малко водка - това е дългогодишна традиция на много домакини, тяхната специална тайна. Много популярни рецепти за тестени изделия съдържат и малко количество алкохол в тестото , който помага за разслояването и получаването на мехурчета по време на печенето .
Оказва се, че водката може да накара да набухне всяко тесто - както с мая, така и безквасно. Така полученият продукт става пищен, порест и трае по-дълго . Не се страхувайте от миризмата на алкохол в сладкишите: по време на печене тя напълно се изпарява. Така че, ако решите да експериментирате с "пияно" тесто , препоръчително е да се запознаете с някои трикове на подготовката му.
Как да омесите тесто с водка
- След приготвяне на тестото, оставете го за 2 часа на топло или пъхнете в хладилник.
- Добавянето на алкохол в тестото може да бъде в произволни количества: минимум - 1 ч.л., максимум - 1 супена лъжица на 1 кг тесто.
- Всички съставки трябва да не са студени, за предпочитане на стайна температура.
- Можете да приготвите специална есенция със 70% алкохол от шафран или лимонена кора. В допълнение към блясъка, ще получите и прекрасен аромат на тестото.
- Добавете водката към течните съставки в разбъркайте, след това изсипете брашното.
Дори палачинките с водка стават по-пищни и порьозни от обикновените.
С тази проста съставка торти, бисквити, палачинки и хлебчета винаги ще бъдат на висота! Непременно опитайте и споделете опита си с приятели!