За тестото:
1 чаена чаша ръжено брашно
4-41/2 чаени чаши бяло брашно
2 чаши царевично брашно
2 1/4 ч.л. мая
2 чаши прясно мляко
1/2 чаша готварска сметана
3 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 яйца
1/2 чаша печени зелени люти чушки, наситнени (може да намалите количеството или да ги пропуснете/замените)
1/2 чаша ситно нарязан магданоз
За пълнежа:
5 чаши настърган кашкавал
1/3 ч.л. лют червен пипер
1/2 чаша ситно нарязан магданоз
1/2 ч.л. кимион
2 ч.л. царевично брашно
2 с.л. масло
Млякото, сметаната и солта в се смесват в тиган, загрят на среден огън. Сместа се сваля от огъня, охлажда се леко, прибавя се маята и при постоянно бъркане се добавя царевичното брашно до получаване на гладка смес. След това постепенно се прибавят яйцата, чушките и магданоза, и всичко се разбърква много добре. Постепенно се добавят и другите брашна, като се бърка непрекъснато, за да не се образуват бучки. Тестото се омесва добре на ръка - трябва да се получи гладка смес. Оставя се да втаса, докато увеличи обема си двойно.
Докато тестото втасва, се приготвя плънката: кашкавалът се разделя в две купички. В едната се добавят пиперът, царевичното брашно, кимионът и магданозът. Тавата за печене се намазнява и маслото се загрява в тиган.
Върху набрашнен плот от втасалото тесто се разточва на кора с дебелина 2-3 пръста и се нарязва на парчета с големината на дланта ви. 2/3 от парчетата се овалват в разтопеното масло и после - в сместа с кашкавала. Подреждат се в тавата във формата на цвете - на кръгове. Най-външният кръг трябва да е от парчета без кашкавал. Питката се оставя да втаса отново до удвояване на обема си и се пече в загрята на 180 градуса фурна около 30-35 минути. Поръсва се с останалия кашкавал 5 минути преди да я извадите от печката.
Автор: lakomnik.bg