Доматите са едни от най-популярните зеленчуци за консервиране. Те се ферментират, осоляват, мариноват, сушат във фурната , правят се доматен сок и различни сосове, като кетчуп или аджика. Доматите по еврейски за зимата се превърнаха в абсолютен хит сред домакините. Приготвят се с български и люти чушки и се затварят с найлонови капаци.
Маринованите домати по еврейски са рецепта за зимна консервация, която използвам вече пет години! Цялото ми семейство просто обожава тези пикантни домати с чушка. В крайна сметка те вървят добре с месо и всякакви гарнитури. Такава заготовка винаги трябва да бъде в къщата.
Мариновани домати по еврейски за зимата
Готовите домати излизат изключително вкусни: умерено солени, леко кисели, дори леко газирани. И всичките плодове са непокътнати. От посоченото по-долу количество продукти излизат 6 бидона по 3л. Месец и половина след готвенето можете спокойно да поглезите семейството си с това прекрасно завъртане.
Съставки:
- Домати 9 кг
- Чушки 6 бр.
- Люти чушки 3 бр.
- Чесън 200 гр
- Вода 6,5 л
- Захар 3 чаши.
- Оцет 500 мл
- Сол 200 гр
- Аспирин 18 бр.
Приготвяне:
- Първо измийте добре зеленчуците. Почистете чесъна от люспите. Почистете чушките от семките и ги смилайте в месомелачка заедно с чесъна. Оставете 1-2 чушки просто да ги нарежете в буркани.
- Поставете всичко в голяма тенджера, добавете вода, добавете захар и сол. Налейте оцет и разбъркайте добре. [варене на домати в буркан]
- Поставете доматите в чисти, измити буркани. Поставете 3 таблетки аспирин във всеки буркан и поставете резени чушка. По желание можете да добавите листа от касис и клони от копър.
- Залива се с изстиналата марината от чушки и чесън, всичко се захлупва с найлонови капаци и се слага в мазето (хладилника).
- Важно: по-добре е да изберете твърди домати за ецване. Уверете се, че плодовете не са набръчкани или повредени. Добре се справят доматите от сорта Сливка . Можете спокойно да вземете домати, както зрели, така и зелени, това е въпрос на ваш вкус. Вижте и следната рецепта