Ползите от чесъна са ни вменявани от най-ранна възраст. Безспорно, чесънът е лечебен зеленчук, който повишава имунитета. А по отношение на готвенето, той заслужава много внимание. Първо заради многобройните варианти на приложение и второ, заради пикантния му вкус .
Маринованият чесън е отлична алтернатива на пресния продукт. Между другото, той няма и толкова силна миризма. Ето защо, ако го ядете вечер, на сутринта можете спокойно да отидете на работа. Но най-важното - има изключителен деликатен аромат. Опитайте, ще ви хареса!
Продукти:
1 кг чесън
600 мл вода
4 с.л.
7 зърна черен пипер
10 карамфилчета
3 с.л. оцет
2 с.л. сол
Продукти:
- Обелете чесъна и го разделете на скилидки.
- Вземете подходяща тенджера, сложете водата, захарта, солта, карамфила и черния пипер. Кипнете, свалете от огъня и добавете оцета.
- Вземете чисти буркани с вместимост 0,5 литра. Сложете скилидките вътре и залейте с приготвената марината.
- Затворете със стерилизирани капаци. Пъхнете бурканите на тъмно и хладно място, но не в хладилника.
След 2 месеца, вече е възможно да си хапнете от домашния маринован чесън. Става невероятно вкусен и нежен. Между другото, ако добавите в буркана прясно нарязани цвекло, чесънът ще добие червен цвят.