1 пиле
сол
черен пипер
4 червени люти чушлета
1 кг картофи
3 лимона
100 гр лук
2 скилидки чесън
по няколко стръка пресен розмарин, мащерка и майоран
2 супени лъжици разтопено масло
5 супени лъжици зехтин или олио
на върха на ножа - индийско орехче и лютив червен пипер
3 дафинови листа
4 супени лъжици ром
2 супени лъжици мед
1 връзка зелен лук
Измийте пилето и го натъркайте добре с черен пипер и сол (отвътре и отвън). Почистете лютите чушки от семенната част и ги накълцайте, след което направете с остър нож джобчета под кожата на пилето и напълнете с накълцаните чушлета. Измийте картофите и ги нарежете на филийки. Настържете кората на лимоните (предварително добре измити), а сока изстискайте. Нарежете ситно лука и чесъна. Объркайте нарязаните картофи с лука, чесъна, лимоновата кора и дребно нарязаните зелени подправки. Загрейте в тавичка маслото и сложете в нея пилето, след което пъхнете в загрята фурна и печете около 50 минути, като заливате периодично с отделения при печенето сок. Прехвърлете овкусените картофи в друга тавичка, добавете лимоновия сок, сол, черен и червен пипер на вкус, индийското орехче и дафиновия лист. Прехвърлете готовото пиле върху зеленчуците и печете още 50 минути на 180 градуса. Смесете меда и рома, след което намажете с четка пилешкото с тази смес, малко преди да го извадите от фурната. Поднесете порционираното пиле с чесновите картофки и нарязания пресен лук.