500 гр. пилешко месо от бутчета без кожа, нарязано на парчета по 2.5 см.
2 с.л. олио
6 малки сушени червени люти чушлета
1 с.л. смлян чесън
2 ч.л. смлян джинджифил
2 стръка зелен лук/пресен лук, нарязан на едро
1/2 ч.л. стрита люта червена чушка
1 и 1/2 ч.л. царевично брашно, разтворено в 1с.л. вода
1/4 ч.ч. печени фъстъци, счукани на едро
Марината:
3 с.л. китайско оризово вино или сухо шери
1 и 1/2 с.л. сос от стриди
2 ч.л. царевично нишесте
За соса:
1/4 ч.ч. пилешки бульон
1 с.л. оризов оцет
1 с.л. обикновен /светъл/ соев сос
1 с.л. тъмен соев сос
1 с.л. захар
2 с.л. сусамено масло
Подготовка: Смесете продуктите за маринатата в дълбока купа. Поставете нарязаното пилешко месо в нея и го разбъркайте, за да се напои добре. Оставете го 10 минути. Смесете през това време в друга купа продуктите за соса.
Приготовление:
Загрейте тиган с дебело дъно на силен огън. Добавете олиото, като накланяте тигана, за да се намаже с него от всички страни. Прибавете лютите чушлета и оставете да се запържат около 10 секунди. Прибавете пилето и бъркайте интензивно малко повече от две минути. После добавете чесъна, пресния лук, джинджифила и стритата чушка. Пържете 1минута. Прибавете соса и оставете на огъня, като не спирате да бъркате още минута. Добавете разреденото царевично нишесте и бързркайте, докато сосът се сгъсти. Прехвърлете веднага в поднос /голяма чиния/, поръсете с фъстъците и сервирайте с бутилка хубаво бяло вино.