1,5 кг пиле
Марината за пилето:
3-4 скилидки чесън
1 супена лъжица чубрица или чили
1 супена лъжица настърган пресен джинджифил или на върха на чаена лъжичка смлян сух
1 чаена лъжичка смлян кимион
1 чаена лъжичка гарам масала (индийска подправка)
1 чаена лъжичка куркума
2 чаени лъжички сол
2 супени лъжици кисело мляко
1 супена лъжица пюре от домати
1-2 лимона
За соса:
3 супени лъжици бял винен оцет
3 супени лъжици сос Уорчестър
на върха на чаена лъжичка канела
1 глава червен лук
10 карамфилчета
3 супени лъжици брашно
500 мл течност т.е. маринатата от пилето с вода
За картофи Бомбай:
1 кг картофи
морска сол и смлян черен пипер
1 лимон
3-4 супени лъжици зехтин
3 скилидки чесън
на върха на чаена лъжичка кимион, гарам масала и куркума
1 супена лъжица чубрица или нарязана люта чушка
2-3 домата
1 супена лъжица сух кориандър или няколко листа пресен
30 гр. масло и малко зехтин
1. Нарежете чесъна за марината, добавете сока от 1 лимон, кората от лимона и всичко това смесете с другите съставки. С маринатата намажете добре пилето и го оставете в купа в хладилника за няколко часа.
2. Втория лимон сварете леко във вода, набоден с вилица на няколко места, и го пъхнете в пилето.
3. В тавата за печене смесете съставките за соса като лукът е нарязан на тънки филийки. Може да прибавите и пръчка канела.
4. Поставете пилето в соса и печете на 200 градуса в предварително загрята фурна около 80 минути. Докато се пече пилето, може да го заливате сос соса, както и да го въртите в тавата. В края на готвенето сложете няколко стръка кориандър.
5. Обелете картофите и ги нарежете на половинки. Подредете ги в тава за печене заедно с доматите, нарязани на парчета, а ако имате чери домати - на половинки.
6. Маслото разтопете и смесете със зехтина и останалите подправки. Залейте картофите и нарязаните домати със соса и добре го втрийте с ръка в картофите. Смачкайте чесъна с нож и го прибавете в тавата. Печете на 200 градуса.
Поднесете картофите като гарнитура към пилето.