Това вкусно пилешко мезе в бутер тесто напомня на външен вид за кълбо прежда. В действителност представлява нещо изключително апетитно - пилешка кайма, увита в нежно бутер тесто и гарнирана с ароматни подправки.
Забулено пиле в бутер тесто - лесно е:
Забулено пиле
Продукти:
500 г бутер тесто
1 глава лук
100 г кашкавал
2-3 супени лъжици олио
сол на вкус
300 г пилешка кайма
3 яйца
0,5 чаена лъжичка индийско орехче
зелени подправки на вкус
смлян черен пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежете лука на малки кубчета и го запържете в сгорещено олио до златисто.
Прибавете запържения лук в каймата, добавете 1 белтък, индийско орехче, сол и черен пипер. Разбъркайте старателно на ръка.
Сварете 2 яйца, охладете и нарежете на ситно. Настържете кашкавала на едро ренде и нарежете зелениите. Смесете съставките.
Разделете каймата на 4 (или повече) парчета. Направете от тях плоски питки и поставете по малко от пълнежа в центъра. Съберете краищата около плънката и оформете топка.
Разточете размразеното бутер тесто в една посока, след което нарежете по дължина на тънки ивици.
Увийте кюфтетата в ивици тесто, така че да изглеждат като топки. Поставете в тава за печене, намазана с масло.
Разбийте жълтъка и намажете топчетата. Загрейте фурната до 200 градуса и печете 40-50 минути.
Сервирайте с любимия си сос или самостоятелно - задължително с качествено питие!
Да ви е сладко!