Пиле Марбея

вход през zajenata.bg
27409
Снимков материал: pixabay.com
Пиле Марбея

 

 

 

 

 

 

Това една изключителна рецепта, за тези които си падат по пилешките деликатеси. Пилето предварително се маринова в зехтин, оцет, каперси, маслини, сини сливи и билки, а след това се пече, като се добавя кафява захар и бяло вино.

Може би комбинацията от сини сливи и каперси ви изглежда странна, но когато те се сготвят с пиле се получава един страхотен пикантен сладко-кисел вкус. В оригиналната рецепта се казва, че пилето трябва да престои в марината цяла нощ. Но ние пробвахме да мариноваме пилето за около 2-3 часа и пак приготвихме страхотно вкусно пиле.

В оригиналната рецепта се казва, че за да приготвите ястието ще имате нужда от две малки пилета, но вие можете да го приготвите и със 5 парчета пилешки гърди и бутчета.

 

 

Продукти:

2 малки пилета, всяко по около килограм (обезкостено и без кожа)

1/2 глава лук (обелена и направена на пюре)

2 с.л. сух риган

Сол и прясно смлян черен пипер на вкус

1/4 чаша винен оцет

1/4 чаша зехтин

1/2 чаша сушени сини сливи без костилки

8 големи зелени маслини (нарязани на половинки)

1/4 чаша каперси с малко сос

3 дафинови листа

1/4 чаша кафява захар

1/2 чаша бяло вино

2 с.л. ситно нарязан пресен магданоз

 

 

Начин на приготвяне:

Сложете в една голяма купа чесъна, ригана, солта, черния пипер,оцета, зехтина, сушените сливи, маслините, каперсите със соса и дафиновите листа. Добавете пилето като изцяло го потопите в марината. Покрийте купата и оставете пилето с марината в хладилника за няколко часа или за цяла вечер.

Загрейте фурната на 170 градуса. Подредете пилето в тавичка или две ако е нужно, като не слагате парчетата едно върху друго. Можете да добавите по една лъжичка марина върху пилето. Поръсете пилето с кафявата захар и сложете бялото вино в тавата около него.

Печете 50-60 минути, като периодично поливате пилето със соса от тавичката. Пилето е готово, когато започне да пуска жълт сок след като го прободете леко с виличка.

Прехвърлете пилето, сините сливи и каперсите с решетъчна лъжица в чинии. Добавете малко от соса от тавичката и поръсете с магданоза и кантарион. Сервирайте оставалата част от сос в отделна купичка.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft