Това една изключителна рецепта, за тези които си падат по пилешките деликатеси. Пилето предварително се маринова в зехтин, оцет, каперси, маслини, сини сливи и билки, а след това се пече, като се добавя кафява захар и бяло вино.
В оригиналната рецепта се казва, че за да приготвите ястието ще имате нужда от две малки пилета, но вие можете да го приготвите и със 5 парчета пилешки гърди и бутчета.
Продукти:
2 малки пилета, всяко по около килограм (обезкостено и без кожа)
1/2 глава лук (обелена и направена на пюре)
2 с.л. сух риган
Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
1/4 чаша винен оцет
1/4 чаша зехтин
1/2 чаша сушени сини сливи без костилки
8 големи зелени маслини (нарязани на половинки)
1/4 чаша каперси с малко сос
3 дафинови листа
1/4 чаша кафява захар
1/2 чаша бяло вино
2 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Сложете в една голяма купа чесъна, ригана, солта, черния пипер,оцета, зехтина, сушените сливи, маслините, каперсите със соса и дафиновите листа. Добавете пилето като изцяло го потопите в марината. Покрийте купата и оставете пилето с марината в хладилника за няколко часа или за цяла вечер.
Загрейте фурната на 170 градуса. Подредете пилето в тавичка или две ако е нужно, като не слагате парчетата едно върху друго. Можете да добавите по една лъжичка марина върху пилето. Поръсете пилето с кафявата захар и сложете бялото вино в тавата около него.
Печете 50-60 минути, като периодично поливате пилето със соса от тавичката. Пилето е готово, когато започне да пуска жълт сок след като го прободете леко с виличка.
Прехвърлете пилето, сините сливи и каперсите с решетъчна лъжица в чинии. Добавете малко от соса от тавичката и поръсете с магданоза и кантарион. Сервирайте оставалата част от сос в отделна купичка.