Пиле Марсала е една от тези италиански рецепти, които присъстват в репертоара на повечето семейства. Тя се приготвя с потопени в брашно пилешки гърди , запържени във вино с добавка от гъби .
Продукти:
Зехтин
60 гр. италиански бекон (pancetta), нарязан на парченца с дебелина 0,6 см и след това нарязан на кубчета
1/2 глава средно голям лук, нарязан на ситно
1/2 чаша брашно за овалване
450 гр. обезкостени пилешки гърди без кожа (нарязани и начукани на котлети)
Сол
Прясно смлян черен пипер
3/4 чаша сухо бяло вино
6 с.л. сметана за готвене
Прясно нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Сложете зехтина в голям тиган на котлон със средно висока температура. Добавете бекона и запържете, докато стане леко хрупкав. Извадете бекона от тигана, като използвате решеръчна лъжица и го оставете в отделна чиния. След това добавете лука в тигана и запържете за около 5 минути, докато омекне. Отново го избадете с решетъчна лъжица, като оставите мазнината в тигана и го оставете в отделна чиния.
Сложете брашното в една чиния. Изсушете предварително пилешките котлети. Сложете от двете им страни сол и черен пипер. Загрейте мазнината в тигана на средно висока температура. Добавете допълнително зехтин, ако е необходимо.
Когато зехтина се нагорещи, натопете пилешките котлети в брашното от двете страни и ги сложете в тигана. Напълнете тигана дотолкова, че котлетите да не се опират един в друг. Запържете котлетите и от двете страни, докато добият кафеникава коричка. Ако котлетите ви са тънки, то те ще бъдат готови само за няколко минути. Извадете готовите котлети в отделна чиния и добавете нова партида. Ако е необходимо добавете още зехтин.
Излейте останалата мазнина от тигана. Включете котлона на средно висока температура и добавете виното в тигана. Изтържете остатъците от пилешките котлети по дъното на тигана, като използвате дървена шпатула. Варете виното, докато намалее четири пъти. Добавете сметана и варете, докато получите гъст сос.
Сложете пилешките котлети, бекона и лука в тигана, като обръщате котлетите, за да могат да се премесят със соса. Притоплете ги за около 1 минута. След това вече може да сервирате ястието, като го гарнирате с магданоз.