1/2 чаша прясно изстискан портокалов сок
1/4 чаша зехтин
1/4 чаша лют сос
1/4 чаша дижонска горчица
1 с.л. настъргана портокалова кора
1 пиле (около 2 кг.) нарязано на 10 порции и подсушено с хартиени салфетки
Глазура:
4 с.л. масло (1/2 пакетче)
1/4 чаша мед
1/4 чаша прясно изстискан портокалов сок
1/4 чаша барбекю сос
1 с.л. настъргана портокалова кора
2 с.л. дижонска горчица
1/4 ч.л. бахар
Смесете портокаловия сок, зехтина, лютия сос, горчицата и портокаловата кора в голяма купа. Прибавете пилешките късове и объркайте, за да се покрият с маринатата. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да се мариноват за поне 1 час в хладилника, най-добре цяла нощ.
Загрейте грила/барбекюто и извадете пилешкото, така че да достигне стайна температура, преди да го изпечете.
Отцедете пилешките порции от маринатата и ги изтупайте добре. Изпечете от всяка страна по 5 минути, след това намалете огъня до умерен и покрийте грила с капак. Продължете да готвите пилешкото, докато е изпечено и отвътре - около още 25 минути.
Докато печете пилето, разтопете маслото в малък съд на грила. Добавете меда, портокаловия сок, соса барбекю, портокаловата кора, горчицата и бахара. Заделете малко от глазурата за поднасяне на месото.
Намажете пилешките късове с глазурата, след това обърнете парчетата месо и печете още 2 минути. След това намажете и тази страна с глазура и отново обърнете. Продължете да печете още 3 минути, след това махнете пилешкото от грила и го подредете в плато, заедно със заделената глазура.