Понякога се изумявам как една проста комбинация от продукти, намиращи ни се почти винаги по ръка, може да даде толкова добри резултати. Пиле Пиката не е нищо повече от пилешки гърди, натопени в брашно, запечени и сервирани в сос от масло, лимонов сок, каперси и пилешки бульон или бяло вино.
Продукти:
2-4 обезкостени пилешки гърди без кожа (нарязани на половинки)
2 с.л. настърган пармезан
1/3 чаша брашно
Сол и пипер
4 с.л. зехтин
4 с.л. масло
1/2 чаша пилешки бульон или сухо бяло вино
3 с.л. лимонов сок
1/4 чаша каперси
1/4 чаша прясно нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Нарежете пилешките гърди хоризонтално, като оставите самият им край, като пеперуда. Ако пилешките гърди, които използвате са много големи ги отделете на две отделни парчета. Ако след като отрежете пилешките гърди наполовина те все още са дебели, сложете ги между две найлончета и като използвате чук ги начукайте до дебелина около 2 см.
Смесете брашното, солта, черният пипер и пармезана. Измийте пилешките гърди и ги натопете в сместа с брашното, докато се покрият изцяло.
Загрейте зехтина и две с.л. масло в голям тиган на средно висока температура. Добавете пилешките гърди, като не препълвате тигана. Запържете ги добре от двете страни, за около 3 минути на всяка. Извадете пилето от тигана и поставете в чинии за сервиране. Изпържете и останалите пилешки гърди по същият начин. Покрийте ги с алуминиево фолио и ги задръжте топли във фурната, докато приготвите соса.
Сложете пилешкия бульон (или бяло вино), лимоновия сок и каперсите в тигана. Използвайте дървена шпатула за да оберете остатъците от пилешките гърди. Оставете соса да се повари, докато намалее наполовина. Добавете останалите две с.л. масло. Когато соса е готов го изсипвате върху приготвените пилешки гърди. Поръсвате с магданоз и сервирате.