1500-1700 гр. пилешко месо, нарязано на парчета
3 средни глави лук
Парченце корен от джинджифил (около 2,5 см.), обелен и нарязан
4 скилидки чесън, обелени и нарязани
8 с.л. рапично олио (може и обикновено олио)
1 с.л. кориандър
1 ч.л. кимион
½ ч.л. куркума
2 с.л. кисело мляко
4 с.л. доматен сос
1 ч.л. сол
¼ ч.л. канела
¼ ч.л. карамфил
⅛ ч.л. лют червен пипер
1 ½ - 2 ч.ч. вода
1 цял лимон, нарязан на резени и почистен от семките
1 с.л. захар
⅛ ч.л. черен пипер
Махнете кожата от пилето и подсушете месото с хартиена салфетка. Оставете настрана.
През това време обелете лука и нарежете 2 от главите на едро. Сложете ги заедно с нарязания джинджифил и чесън в блендер заедно с 6 с.л. вода. Смелете ги на гладка паста.
Разполовете последната глава лук и след това нарежете на тънки полумесеци.
Загрейте 6 с.л. от олиото в дълбок тиган на умерен огън. Щом се сгорещи, добавете лука и запържете до тъмнозлатист цвят и докато станат хрупкави. Извадете ги от олиото с решетъчна лъжица и отцедете от мазнината върху домакинска хартия. Оставете настрана.
Сложете пилешкото в тигана от лука и оставете бързо да се запържи, докато придобие златисто-кафяв цвят от всички страни, но без да е напълно готово месото. Просто трябва да си смени цвета. Извадете пилешкото върху плато и заделете настрана.
Добавете останалите 2 с.л. олио в горещия тиган и ги загрейте добре, след което внимателно прибавете пастата от лук, чесън и джинджифил. Внимавайте, т.к. ще пръска от досега с олиото. Бъркайте соса интензивно няколко секунди.
Варете соса около 10-тина минути, като бъркате често, докато придобие приятен златисто-кафяв цват. Добавете кориандъра, кимиона и куркумата и продължете да варите още 2 минути. След това добавете малко по малко киселото мляко, като бъркате след всяка порция. Повторете същата процедура с доматения сос. Овкусете със сол, канела, карамфил, лют пипер и добавете 1½ чаши вода. Оставете соса да заври, намалете огъня, покрийте тигана и варете на тих огън за 10-тина минути.
Нарежете лимона на 5 дебели резена и махнете семето.
Сложете парчетата пиле заедно с отделения от тях сок обратно в тигана при соса. Поръсете със захарта, черен пипер и покрийте с лимоновите резени. Покрийте с капак и варете пилето на бавен огън за 15-20 минути. Ако сосът се сгъсти прекалено много, прибавете още малко вода. Гответе до омекване на пилешкото.
Извадете пилето върху плато и отстрани излейте соса. Аранжирайте с резените лимон и поръсете наоколо запържения лук.
Поднесете ястието с варен ориз и задушени зеленчуци.