4 големи пилешки гърди, обезкостени и почистени от кожата
2 с.л. масло
фино настъргана кора от 1/2 лимон и 1 с.л. лимонов сок
1 с.л. пресен магданоз, фино накълцан
1 скилидка чесън, счукан
сол и черен пипер на вкус
4 – 5 с.л.брашно
1 пакетче галета
олио за пържене
лимон за украса
За гъбения сос:
3 с.л. масло
1 с.л. брашно
1 ч.л. соев сос
1 с.л. сухо бяло вино
250 гр.гъби печурки (може и от консерва), отцедени
1/2 ч.чаша заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус
Сложете гърдите между 2 листа фолио и ги изтънете с чукче. Маслото (леко размекнато) объркайте с лимонената кора, лимоновия сок, магданоза, чесъна и солта. Оберете го от купата и го прехвърлете на купчинка върху хартия за печене, като навиете хартията около маслото на стегнато руло. Сложете рулото в хладилника, за да се втвърди.
Щом е твърдо, извадете маслото и го нарежете на филийки, които разпределете върху изтънените пилешки гърди. Завийте гърдите на стегнати рулца, като ги прикрепяте с клечки за зъби или коктейлни пръчици. Готовите рулца оваляйте най-напред в брашно, после в разбото яйце и накрая в галетата. Сложете ги в хладилник за 1-2 часа, за да се охладят добре.
В дълбок тиган загрейте мазнината и изпържете пилешките гърди за 15-тина минути в кошничка (или направо във фритюрник), след което ги отцедете добре от мазнината върху пластове домакинска хартия. поднесете пилето по Киевски с гарнитура от нарязан лимон и гъбен сос.
За соса: разтопете маслото в загрят тиган, след което сложете при него накълцаните ситно гъби и поръсете с брашното. Много добре разбъркайте сместа и захлупете тигана с капак. Оставете гъбената смес на тих огън за около 5 – 10 минути, като разбърквате често. След това прибавете виното и соевия сос, оставете ги да поврат малко и добавете сметаната при непрекъснато бъркане. Щом сметаната се поеме от соса, изключете котлона. Малко преди да сервирате, отново върнете соса на котлона, и загрейте, докато започнат да се получават мехурчета.