500 гр бяло пилешко месо, нарязано на кубчета
2 ч.л. сол
1 глава кромид лук, нарязан на едро
2 скилидки чесън, нарязани
2 по-големи моркова, нарязани на скосени дебели кръгчета
2 стръка целина (селъри), нарязани на кръгчета или 1/2 малък корен целина, нарязан на кубчета
1 с.л. настърган пресен джинджифил или 1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. млян червен пипер
3/4 ч.л. кимион
1/2 ч.л. риган
1/4 ч.л. лют червен пипер
1/4 ч.л. куркума
1 - 1 1/2 чаши вода
1 кубче пилешки бульон
2 големи домата, обелени и нарязани на кубчета
50 гр суров нахут, накиснат в хладка вода от предната нощ
1 по-малка тиква, обелена, без семе, и нарязана на кубчета
черен пипер на вкус
За гарнитура:
500 гр кус кус
500 мл вода
2 с.л. зехтин
4 с.л. масло
Посолете и поръсете с пипер пилешките късчета, след което ги изпържете на силен огън в по-дълбок тиган, докато се зачервят от всички страни. Оставете месото настрана в друг съд.
В същия тиган сложете малко олио и на среден огън запържете до омекване кромида, чесъна, моркова и целината. Добавете подправките, бъркайки постоянно, и пържете 1 минута. Добавете парчетата домат, запържете за кратко, докато омекнат, долейте водата и бульона. Върнете месото в тигана, намалете огъня, добавете нахута и варете ястието покрито на тих огън 20 - 30 мин.
След като изтече указаното време, прибавете парчетата тиква, объркайте и варете още 15 - 20 мин, или докато тиквата омекне.
За гарнитурата: в тенджерка сложете да заври водата със зехтина. Щом заври, изсипете наведнъж цялото количество кус кус и покрийте с капак. Оставете да се вари 5 мин. След това добавете маслото, нарязано на парченца, и бъркайте с вилица, докато зрънцата кус кус се отделят добре едно от друго.
В чинията за сервиране сипете първо от кус куса, а отгоре - от месото. Ястието се поднася горещо.