6 пилешки бутчета, разрязани на две
1 ч.л. бахар, смлян
сол
1/2 средна тиква (цигулка), нарязана на кубчета
1 консерва (от 400 гр) нахут, отцеден
1 консерва цели белени домати (800 гр) със сока, нарязани на дребно
1 ч.ч. сушени кайсии
1/2 ч.ч. светли стафиди
8 средни моркова, нарязани
3 средни глави червен лук, нарязани на едри резени
2 сухи люти чушки (или на вкус)
1/2 лимон
1 връзка кориандър
1 голяма връзка магданоз, заедно с част от стеблата
1 – 2 големи скилидки чесън, пресовани
1/2 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.ч. зехтин
Смесете бахара и 2 ч.л. сол в малка купа. Натрийте бутчетата (предварително разрязани на две) с половината от сместа. Наредете ги в огнеупорен съд (глинен или йенски).
С останалата смес объркайте тиквата, доматите, нахута, кайсиите, стафидите, морковите, лука и сухите чушки. Изсипете ги върху бутчетата. Покрийте съда с капака и печете в слаба фурна около 2 часа.
Смелете магданоза, сока от 1/2 лимон, скилидките чесън и кимиона в кухненски комбайн или блендер. Добавете олиото на части и разбивайте докато сместа се сгъсти. Подправете на вкус със сол.
Поднесете ястието с така приготвения сос.