Когато говорим за гръцка кухня в разговор между двама кулинарни специалисти, въображението на всеки човек черпи от един и същ списък от продукти, от които може да се приготвят вкусни ястия. Пресни зеленчуци, кисело мляко, риба, лимони, диворастящи билки и ароматни подправки, сирене, червено вино или узо ще направят този трик. Но начинът, по който гърците готвят пилешки гърди с картофи във фурната, е невероятен! Продуктите са лесни, процесът е прост и вкусен
Понякога ни се струва, че знаем абсолютно всичко за този тип месо. То се мариновани и пече, когато искате да постигнете сочност. Ако предпочитате първия вариант, рецептата за пилешки гърди с картофи във фурната ще бъде истинско откритие за вас.
съставки
Пилешки гърди 1 брой
Чесън 2 скилидки
майонеза 2 супени лъжици
кетчуп 1 супена лъжица
горчица 1 ч.л.
сол на вкус
Черен пипер на вкус
картофи 7 броя
Зехтин 1 супена лъжица
Лимонов сок 1 супена лъжица
мащерка 0,5 ч.л.
риган 0,5 ч.л.
червен пипер 0,5 ч.л.
подготовка
Измийте гърдата.
Смесете майонезата, горчицата и кетчупа в отделен дълбок контейнер. Накиснете месото с марината. Фино нарежете скилидките чесън и поставете в разфасовките в пилето, които сте направили. Оставете месото да се маринова за 1 час.
Обелете картофите. Нарежете на филийки. Подправете ги с лимонов сок и зехтин, мащерка, риган, сол и червен пипер. Разбъркайте. Прехвърлете гърдите в центъра на кръгла форма и поставете картофени филийки около нея. Печете пилешките гърди и картофите във фурната за 30-40 минути при 180 ° С.
Ако готвите за семейството си, не се колебайте да сервирате ястието с кисели краставички или домати. В случай, че планирате ястието да е за празничната трапеза, е по-добре да добавите такова месо и картофи с класическа гръцка салата с домати, маслини и сирене фета, както и сос на основата на зехтин и лимонов сок. Картофите, изпечени с пилешки гърди във фурната, ще бъдат най-доброто решение за деня. Опитайте и съветвайте и другите.