Ароз кон поло, наричат пилето с ориз в Испания. То е класическо ястие в Испания и Латинска Америка, с множеството си различни варианти за приготвяне, типични за всяка една страна.
Продукти:
Пилето:
3 с.л. зехтин
1 пиле с големина 1-1,3 кг., нарязано на отделни парчета или 1-1,3 кг. пилешки бутчета или гърди без кости и без кожа
1/2 чаша брашно за овалване
Сол
Прясно смлян черен пипер
Червен пипер
Ориза:
2 с.л. зехтин
1среден нарязан жълт лук
1 скилидка смлян чесън
2 чаши бял ориз
3 чаши пилешки бульон
1 с.л. доматена паста или 1 чаша изцедени нарязани на кубчета пресни или консервирани домати
Щипка риган
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Загрейте 3 с.л. зехтин в голям тиган (с капак) на средно висока температура. Сложете брашното в широка купа и добавете сол, черен пипер и червен пипер. Оваляйте пилешките парчета в сместа и ги сложете в тигана, за да ги запържете. Запържете по няколко минути от всяка една страна, докато пилето придобие кафеникъв цвят. Използвайте решетъчна лъжица за да извадите пилето от тигана и го оставете настрани.
Добавете ориза в тигана, за да го запържите. Добавете допълнително зехтин, ако е необходимо. Разбъркайте добре за да може зехтина да се смеси с ориза. Не прекалявайте с бъркането, за да може ориза да се позапържи и да покафенее. След като ориза покафенее добавете лука и чесъна. Запържете сместа, като разбърквате начесто, докато лука омекне, около 4 минути.
Сложете пилешките парчета върху ориза с кожата нагоре. Разбъркайте в отделна купа бульона, доматите, солта и ригана. Излейте получена смес върху ориза и пилето. Оставете да поври на ниска температура, като покриете тигана. Оставете ориза да се приготви за около 20-25 минути, в зависимост от ориза, който използвате и указанията на опаковката. Пробвайте дали ориза е готов, като използвате вилица. Можете да добавите и грах, ако желаете. В края трябва да добавите сол и черен пипер по ваш вкус.