Продукти за 4-ма души:
8 пилешки филенца от бутче или гърди
4 с.л. зехтин
6 с.л. прясно мляко
1/2 ч.л. лют пипер
черен пипер, сол
За пилафа:
250 гр. ориз
2 с.л. кедрови ядки или бадеми
2 с.л. сушено френско грозде / стафиди
2 малки главички лук
2 с.л. зехтин
1 с.л. олио
500 мл пилешки бульон
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. смлян бахар
млян черен пипер
Мариновайте пилето:
Начукайте внимателно пилешките филета, за да ги изтъните, подсушете ги и ги сложете в купа.
Добавете млякото, лютия червен пипер, зехтина, сол и черен пипер на вкус, объркайте всичко добре и оставете месото един час в хладилника да се маринова.
През това време пригответе пилафа:
В тенджера сложете олиото и зехтина, зарейте, добавете ситно нарязания лук и го запържете леко, след което добавете кедровите ядки (бадемите) и оставете да се запържат още малко. След това добавете сушеното френско грозде (стафиди) и ориза, разбъркайте внимателно и залейте с 250 мл пилешки бульон. Варете десет минути, за да се свари оризът, подправете със сол, черен пипер и смлян бахар.
Намажете леко тавата за печене със зехтин. Сложете върху филетата по лъжица пилаф и внимателно ги увийте. Сложете ги в купа и ги залейте отново с маринатата.
Печете ги в предварително загрята фурна на 200 ° С около 40 мин., докато пилето получи приятен червеникав цвят.
Поднесете гърдите гарнирани с кисело мляко и зеленчуци на вкус.