Едно от най-популярните ястия у нас - печено пиле с картофи . Но любимата класика на всички е толкова изтъркана, че чак скучна! Днес обаче имаме за вас една нова рецепта за пиле - пиле с ябълки ! Преди да станете скептични, прочетете по-нататък, а най-добре - просто опитайте.
Хубавото на тази рецепта е, че с минимум усилия можете да получите вкусна и лека вечеря. Всичко, което се изисква от вас, е да накълцате ябълки, лук и чесън, да вземете шепа подправки. След това ястието се приготвя бързо и лесно: месото е наситено с аромати, подправки и ябълков сок, и се получава изключително сочно и вкусно. Ето рецептата за Задушено пиле с ябълки :
Задушено пиле с ябълки
Продукти:
Пилешки бутчета - 6 бр.
Канела - 1 чаена лъжичка
Сол - 1 чаена лъжичка
Бял пипер - щипка
Индийско орехче - щипка
Зехтин - 50 мл
1 глава лук
1 глава чесън
стрък градински чай
Канела - 2 пръчици
Пилешки бульон - 200 мл
Шафран - 2 стръкчета
4 ябълки
50 гр. масло
5 с.л. мед
Приготвяне:
Пригответе вашите съставки. Нарежете бутчетата наполовина. Смесете сол, черен пипер, индийско орехче и канела. Потопете всички парчета месо в тази смес и оставете настрана.
Нарежете лука на ситно.
Разрежете главата чесън напречно наполовина.
Поставете шафрана в горещ бульон (или вода). Оставете настрана, за да се запари добре.
В незалепващ тиган запържете парчетата пиле в зехтин на силен огън. Пържете до златисто кафяво.
Веднага поставете втори тиган с дебело дъно и висок ръб (може уок). Сотирайте лука на умерен огън, докато омекне, но не се сготви.
Прехвърлете запържените пилешки парченца в уока върху лученото канапе. Намалете топлината до минимум.
Добавете чесън, клонче градински чай към пилето, покрийте с шафрановия бульон (шафранова вода).
Добавете канелените пръчици, след като ги счупите наполовина, и покрийте с капак. Оставете да къкри на слаб огън.
Междувременно се заемете с ябълките. Обелете ги и почистете от сърцевината. Нарежете на резени.
Разтопете маслото в незалепващ тиган на слаб огън. Добавете меда. Сложете ябълките и усилете огъня. Смесете ги добре с маслото и меда.
Карамелизирайте ябълките, като разбърквате от време на време, докато придобият приятен карамелен цвят.
Прехвърлете готовите ябълки върху пилето. Оставете да къкри на тих огън, покрито за още 10 минути.
Да ви е сладко!