3 с.л. брашно
2 ч.л. мащерка
4 пилешки бутчета, без кожа, нарязани на половина
2 ч.л. зехтин
4 резена пушен бекон (изрежете мазната част и нарежете на хапки около 1 см.)
1 голяма глава лук, нарязан
2 стръка целина (зелената част), тънко нарязани
150 гр. гъби печурки, нарязани
500 мл. ябълков сок
300 мл. пилешки бульон
2 дафинови листа
3 големи моркова, нарязани на парчета
1 голям стрък праз, нарязан
сол и черен пипер на вкус
Загрейте фурната на 180 градуса.
Смесете брашното с мащерката, заедно с щипка сол и черен пипер, и ги сложете в голям найлонов плик или купа. Сложете пилето в плика (купата) - по няколко парчета едновременно - и разклатете добре, докато месото се покрие добре от брашнената смес. Заделете останалото брашно.
Загрейте зехтина в незалепващ тиган, докато запуши. Сложете вътре пилешкото (по 2-3 парчета едновременно) и ги запържете до златисто-кафяво. Прехвърлете месото в огнеупорен съд (тавичка).
В същия тиган сложете бекона, лука и целината. Задушавайте ги 4-5 минути, докато леко покафенеят, като бъркате често. Добавете гъбите в тигана и гответе още 2 минути. Прехвърлете всичко в тавичката с пилешкото и поръсете с останалото брашно.
Налейте половината ябълков сок в тигана и бъркайте, за да се деглазира. Гответе няколко секунди, след това го изсипете в тавичката. Долейте останалия ябълков сок, бульона, морковите и дафиновия лист.
Покрийте съда с капак и сложете в средата на загрятата фурна за 1 час. Извадете от фурната и добавете праза. Върнете отново във фурната и гответе още около половин час, докато празът омекне.