300 г пилешки бонфиленца
400 г пресен спанак или 200 г замразен
2 с.л. заквасена сметана
50 г козе сирене или друг вид саламурено сирене по избор
1 глава лук
черен пипер, сол
50 г масло
1 с.л. брашно
1 ч.л. вегета или друга зеленчукова подправка по избор
Спанакът (ако е пресен) се измива и попарва. Лукът се реже на ситно и се запържва в маслото (може и да се задуши с малко вода докато остане на мазнина). Прибавя се брашното и се запържва леко, докато придобие златист цвят. Добавя се спанакът и се задушава около 10 минути на по-слаб огън. Сиренето се настъргва и се смесва със спанака при непрекъснато бъркане, за да не залепне за дъното на съда, в който се готви. Подправя се с черен пипер и сол. По желание се добавя вегета или друга зеленчукова подправка. Ако сместа е много гъста, може да се добави малко вода. Когато спанакът е готов, се добавя сметаната, разбърква се добре и се изключва котлонът.
Пилешките бонфиленца се подправят със сол и черен пипер и се пекат на оребрен тиган или на скара. В широка чиния се слага от спаначеното пюре и върху него се нареждат пилешките бонфиленца. Сервира се с чаша бяло вино.
* Ако се ползва замразен спанак, той се добавя директно при запържения лук.