Знаете ли кое е най-хубавото нещо на обезкостените пилешки гърди? Това, че те се приготвят за отрицателно време. Те са перфектни за вечеря през седмицата, когато бързате да сготвите нещо след дългия работен ден.
Продукти:
3 с.л. масло
1/2 чаша нарязан пресен лук
250-280 гр. гъби
1 с.л. ситно нарязан магданоз
1 чаша сух вермут или сухо бяло вино
2/3 чаша сметна за готвене
3 с.л. накъсан градински чай
1 с.л. зехтин
600-700 гр. обезкостени пилешки гърди без кожа (начукани с дебелина около 7-8 милиметра)
Сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото в голям тиган на средно висока температура. Добавете лука и го задушете за около една минута. Добавете гъбите и магданоза и ги запържете за около 5-10 минути, докато гъбите започнат да добиват кафяв цвят. Ако използвате обезсолено масло добавете и една щипка сол. След това добавете вермута или виното и разбъркайте добре със шпатула залепналите на дъното на тигана остатъци. Оставете соса да заври и го оставете докато се сгъсти до такава степен, че да залепва на задната страна на дървена лъжица (около 10 минути).
Докато соса се вари, загрейте зехтина в друг голям тиган на средна температура. Сложете сол и пипер от двете страни на пилешките гърди. Сложете пилешките гърди в тигана и ги изпържете за около по 3 минути от всяка една страна, докато придобият златисто-кафяв цвят. След като гърдите са готови ги извадете от тигана и ги разделете на порции в чинии за сервиране.
Добавете градинския чай към соса и сложете от него върху пилешките гърди. Можете да гарнирате с топка ориз, картофено пюре или паста. В нашата рецепта ние използвахте вкусна паста, която се съчета много добре с пилешките гърди и гъбите. Можете да добавите и ситно нарязан магданоз.