250 гр. бекон на ивици – нарязан на кубчета
8 парчета пилешко (от бутче) – с кожата и костта
зехтин
сол и черен пипер
100 мл. бренди
1 голяма глава лук - нарязана
1 или 2 стръка праз лук – нарязан
1 стрък целина – нарязан
2 скилидки чесън – нарязани
2 с.л. брашно
2 с.л. доматено пюре
2 чаши червено вино
2 чаши пилешки бульон
няколко стръка прясна мащерка
1 дафинов лист
250 гр. гъби печурки
250 гр. арпаджик (бейби лукчета) – обелени, цели
пресен магданоз за сервиране
5-6 листа фини точени кори за баница
Подправете парчетата пилешко със сол и черен пипер. Загрейте малко зехтин в тиган с дебело дъно и запържете бекона, докато покафенее и се карамелизира. Бързо запържете и арпаджика в същия съд до карамелен цвят, после извадете и ги оставете настрана. Махнете бекона от съда. Прибавете още малко зехтин, ако е необходимо, и запържете пилешките късове от двете страни. Извадете пилешкото. Заделете около 2 супени лъжици от зехтина в тигана. Деглазирайте останалата в тигана мазнина с брендито, и когато алкохолът се изпари, прибавете червеното вино, нарязаната глава кромид лук, целината, праза, чесъна, доматената паста и бульона. Върнете вътре и пилешкото и бекона, така че всяко парче пилешко да е добре потопено в течността. Намалете огъня и оставете да къкри около 40-45 минути. Извадете пилешкото от соса и оставете на топло. Прибавете гъбите и арпаджика при соса и гответе около 10 минути, докато лукчетата омекнат, а сосът се сгъсти малко. Смесете заделената в началото мазнина от тигана с брашното и разбъркайте получената каша в соса, но я прибавяйте на лъжици, така че сосът да не се сгъсти прекалено (може да не се наложи да използвате цялото количество).
Върнете пилето в съда и оставете да се досвари до готовност.
През това време намажете дълбока тавичка с масло и покрийте дъното и стените й с половината от корите. Изсипете в получената купа пилето от тигана, заедно със соса, и отгоре покрийте с останалите кори. Намажете с малко мазнина и запечете в силна фурна, колкото да се запекат корите – до златисто-червен цвят.
Поднесете готовото ястие с чаша вино и салата по желание