2 големи пилешки бутчета
2 ленти бекон
1 с. л. олио
за плънката:
30 г шамфъстък
5–6 стръка прясна мащерка
2 стръка магданоз
1 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус
за соса:
1 глава лук
1 морков
1/2 глава целина
5–6 стръка прясна мащерка
2 стръка магданоз
2 скилидки чесън
3 с. л. бяло вино
1 ч. л. доматен концентрат
20 г краве масло
2 щипки куркума
сол и черен пипер на вкус
за пюрето от коприва:
250 г коприва
1 стрък пресен чесън
1 стрък пресен лук
20 мл олио
20 г краве масло
50 мл прясно мляко
2 щипки индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
Бутчетата се обезкостяват и се изтъняват внимателно с остър нож. Костите се слагат в тава и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до зачервяване.
Парчетата месо, които отпадат при изтъняването, се нарязват наситно и се смесват с накълцания шамфъстък, наронената мащерка, наситнения магданоз, олиото, сол и черен пипер. Сместа се разпределя в средата на пилешките пържоли и те се навиват на рула. Около всяко се увива лента бекон и се връзват с конец напречно и надлъжно. Рулата се намазват с олио и се запечатват от всички страни до златисто в предварително нагорещен тиган. Преместват се в тава и се пекат 10 минути в предварително загрята на 190 градуса фурна.
Лукът, морковът и целината за соса се обелват и се слагат да се варят в 100 мл вода, заедно с чесъна и мащерката. Добавят се изпечените кости от пилето и виното и се поръсва със сол и черен пипер. Сосът се оставя да се редуцира за около 10 минути и се прецежда. При непрекъснато бъркане се добавят доматения концентрат и маслото. Когато сосът се хомогенизира се прибавят ситно нарязаният магданоз и куркумата.
Копривата се измива и дръжките се изрязват. Слага се във вряща подсолена вода за около минута, след което се облива със студена, за да се запази цветът й. Нарязва се наситно.
Лукът и чесънът за пюрето се наситняват и се задушават за 2 минути заедно с копривата в предварително нагорещен тиган. Прибавят се олиото, индийското орехче, сол и черен пипер. Разбърква се и се наливат 50 мл вода. Бърка се непрекъснато, докато зеленчуците омекнат. Добавят се маслото и млякото и отново се разбърква. Сместа се пасира до получаването на гладко пюре.
Ястието се поднася, като в чиния се слага пилешко роле, до него се оформят с помощта на супени лъжици топки от копривеното пюре и отгоре се залива със соса.