Пилешко с бира -вкусно, лесно за приготвяне, и то в разгара на сезона на бирата, рецептите с пиле и бира са твърде актуални. Вижте ги:
4 пилешки бутчета (горната част)
1 и 1/2 ч.чаша бира
1 ч.чаша вода
2 с.л.олио
1/3 пакетче масло
сол на вкус
1/2 ч.л.
Месото се измива и слага в тавичка. Осолява се на вкус и се покрива с парченца масло. Наоколо се изсипват бирата, водата и олиото. Поръсва се с червен пипер. Пече се до златисто, докато месото започне да се къса с вилица, на 250 - 270 градуса около 60 минути, като се обръща веднъж и от време на време се залива със соса.
Печено пиле с бира
1 средно голямо пиле , около 1,2кг
1 кг. картофи
или 500гр гъби
250 гр моркови
3-4 главо кромид лук – за затеи, които са на разделно хранене)
1/2 пакетче краве масло
1/2 бутилка бира
черен пипер, червен пипер, чубрица и сол на вкус
Почиствате и измивате пилето. Намазвате го отвърте и отвън с част от разтопеното масло, черния пипер, червения пипер и солта. Картофите нарязвате на колелца с дебелина около 5 мм. Ако правите варианта с другите зеленчуци – гъбите ежите на парченца, морковите на колелца, а лука на кръгове.
В средно голяма тава поставяте пилето, а около него нареждате картофите. Всичко заливате с 1ч.ч. гореща водаи половин бутилка бира.
Печете в умерено загрята фурна, н 200градуса, като от време на време обръщате пилето и го поливате със соса.
Хубавото на това пиле, че става едновременно готово с гарнитурата и ни трябва само по една бира още за вкусната вечеря.
Печете пилето докато придобие апетитна златиста коричка.
Продукти: 1 пиле, 1 бира, сол, червен пипер, 1 книжен плик, масло за намазване.
Пияно пиле с бира приготвяне: почистеното и измито пиле се осолява отвън и отвътре, намазва се отвън с размекнато масло и се поръсва с червен пипер. После се пъхва в книжния плик от дебела амбалажна хартия, който се завързва добре с конец. В тавичка се поставя скара (метална или от дървени летвички) и се налива част от бирата. Пилето с плика се слага на скарата, без да докосва течността. Пече се в силна фурна, от време на време пликът се полива с бира. Към средата на печенето пилето се обръща на другата страна. Става сочно и вкусно като пиле на грил. Сервира се с гарнитура от пържени или варени картофки с лук, оцет и олио.
Около 1 кг. пилешки дробчета
1 бутилка бира от 500 мл.
сол и черен пипер
лимон
Дробчетата трябва да са много добре изчистени. Измиваме ги и ги слагаме в тава. Поръсваме ги със сол и черен пипер на вкус. Заливаме ги с част от бирата, половината горе-долу. Загряваме фурната на 200 градуса. Мятаме едно метално фолио за похлупак на тавата. През това време си пийваме от останалата бира в бутилката. Слагаме дробчетата във фурната. Пекат се около 35-45 минути, докато ние отидем до онова място (тови път под "онова място" имаме предвид - до магазина, за още студена бира). Последните 5-7 минути махаме фолиото, за да се запекат дробчетата отгоре и да придобият златист цвят.
Сервираме ги с бира, разбира се.
1 кг. пилешки крилца. Почисват се, измиват се и подсушават. Слагат се в голяма купа, а върху тях изсипва: 1 с.л. мед, сок от 1 лимон, 5-6 с.л. зехтин, 1 чаша бира, 1 с.л. горчица, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се всичко добре, покрива се с домакинско фолио и се слага в хладилника. Крилцата се киснат до вечерта, след което се нареждат в подходяща тава, слагат във фурната на 200 C и за около 30 мин. стават златисти.
1 бр. пиле (около 1.5 кг)
3 глави лук
3 -4 бр. моркови
1 бр. лимон
няколко скилидки чесън
150-200 г майонеза
2 с.л. соев сос
подправка за пиле
1 л светла бира
1-1.5 кг картофи (по възможност еднакви по големина)
сол, черен пипер
Приготвя се марината от пресования чесън, майонезата, подправката за пиле и соевия сос. Намазва се пилето и се оставя в хладилника, за да поеме марината.
През това време се нарязва лукът на полумесеци, морковите се настъргват, а на обелените картофи се правят нарези.
Във вътрешността на пилето се пъха 3/4 лимон. На дъното на по-висок съд (тава) с капак, се слага лукът, отгоре рендосаните моркови, пилето и около него - картофите. Посоляват се картофите и се поръсва с черен пипер. Залива се с бирата. Слага се капака. Ястието се пече във фурна. 15-20 минути, преди да стане готово, се маха капакът, за да може пилето приятно да се зачерви.
1кг картофи
1 пиле
300 мл бира
мазнина
сол на вкус
червен пипер
Белим картофите. Нарязваме ги на едри парчета и ги нареждаме в тава. Поръсваме със сол. Върху картофите нареждаме порциите пилешко. Посоляваме го, поръсваме с червен пипер, поливаме с мазнина и заливаме с бирата. Печем на 180 градуса като завъртаме няколко пъти месото, за да може да се изпече от двете страни.
чесън - 3 скилидки пресован
зехтин - няколко с.л.
сол
черен пипер - смлян
Приготвяне на Пилешки сърца с бира на фурна
Смесете бирата, меда, пресования чесън, зехтина, малко сол и черен пипер на вкус и розмарина и разбъркайте добре.
Накиснете в тази марината почистените пилешки сърца и оставете в покрит съд в хладилника за 24 часа.
След това ги отцедете от по-голямата част от маринатата и ги прехвърлете в тава.
Добавете още малко сол и черен пипер на вкус и сложете да се пекат в умерено загряна фурна 20-тина минути.
Поднесете пилешките сърца с бира на фурна с гарнитура от картофено пюре.