
Маслото се сгорещява в дълбок тиган, след което в него се пускат нарязаните лук и чесън, накълцаните дребно гъби и сместа се задушава добре до омекване (лукът трябва да стане приятно златист на цвят). Каймата се обърква с подправките и се добавя към сместа в тигана, като се бърка с решетъчна лъжица, така че да се надроби на възможно по-малки парченца. Запържва се, докато покафенее добре. През това време фурната се загрява на 180 С. Приготвя се кръгла тавичка или форма за пай, дъното и стените на която се намазват с мазнина. Тестото се разстила така, че да обхване дъното и стените на формата и да образува гнездо. В него се изсипва готовата плънка. Отделно яйцата се разбиват с млякото и по-голяма част от кашкавала, като се добавят подправки на вкус - черен пипер, чубрица, риган. Млечната смес се изсипва равномерно върху каймата, така че да се разпредели добре (може да разклатите тавичката добре във всички посоки). Пирогът се пъха в загрятата фурна и се пече около 30-40 минути, като малко преди да е готов, се изважда и намазва с доматеното пюре (лютеницата) и се поръсва с останалия кашкавал. Допича се до готовност.