Традиционната кавкаска поничка е хрупкаво и сладко изкушение, което се пържи във вряло олио и се поръсва с пудра захар. Класическото тесто за нея се прави от брашно, яйца и водка. Ключът към рецептата е разтопеното масло, което се добавя в края на партидата. Дори на следващия ден пищните монограмни мекички остават меки и проветриви!
Съставки:
Пшенично брашно 250 g
захар 50 g
сол 1 щипки
Яйчен жълтък 4 бр
ракия 1 супена лъжица.
Заквасена сметана 1 супена лъжица
мая 1 ч.л.
мляко 50 мл
масло 50 g
Слънчогледово масло на вкус
Пудра захар на вкус
подготовка
Разтворете маята с щипка захар в топло мляко. Поставете брашното, останалата захар и сол в купа. Добавете жълтъците, маята, ракията и заквасената сметана. Омесете тестото. В момента на смесване добавете разтопеното масло. Покрийте купата с тесто и оставете за 30 минути.
Увийте тестото, разточете го на слой с дебелина 0,5 мм и нарежете на правоъгълници. Направете разрез в центъра на всеки правоъгълник и прекарайте ръба на тестото в него.
В дълбок тиган загрейте достатъчно масло за дълбоко пържене. Пържете до златисто- кафяво. Поставете готовата дървесина върху хартиена кърпа и поръсете щедро с пудра захар.
Кавкаските мекички са страхотна идея за закуска. Нарежете ги по дължина, намажете със сладко или масло, сервирайте с топло мляко или чай. Приятен апетит!