Омръзнало ви е от сивото ежедневие и желаете нотка промяна в рутината си? Яденето на крак не ви устройва вече, а традиционното ви меню не предлага разнообразие?
Тук на помощ идва едно само по себе си семпло и лесно за приготвяне ястие, но предлагащо един нетрадиционен ансамбъл от вкусове, привлекателен външен вид и възможността да опитате от една невероятна кухня, а именно японската. Затегнете готварските престилки и се пригответе да бъдете въведени в един изцяло нов свят – светът на сушито.
Какво в действителност представлява то?
Суши е всичко онова, което съвременните хранителни предпочитания като хамбургер, пица и други полуфабрикати никога няма да бъдат.
Първоначално се използва като технология за консервиране на риба, а според първите известни рецепти прясно уловената и изчистена риба била поставяна между пластове сол и ориз, след което била притискана с камък и покривана с капак или кърпа.
Дървените кутии, в които днес се предлага този специалитет, изглежда, са отзвук от онази древна технология.
През годините сушито е запазило идеята си за здравословно ястие, предлагащо много възможности за импровизация с пълнежите и подправките. Ориз за суши и нори (лист от водорасли) са двата общи елемента за всички видове. При приготвянето е улеснение да разполагате с бамбукова подложка, която ще ви помогне да навиете равномерни рула.
Водораслите (нори) биха могли да бъдат закупени от магазина, обикновено се предлагат по 10 листа с размери 20:18 сантиметра всеки, но за ориза е препоръчително да следвате дадената инструкция:
Получават се три големи рула, нарязани на 18-24 парчета или 12-16 ръчно правени рула.
Необходими продукти:
1 1/2 чаша късозърнест бял ориз
1 1/2 чаши вода
6 с. л. оризов оцет
3 с. л. захар
1 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
За приготвянето на ориза за суши, поставете 1 1/2 чаши ориз в средна по големина купа. Сипете студена вода и разбъркайте ориза с ръка. Водата ще стане мътна. Излейте я и повторете процедурата няколко пъти, като изплаквате ориза.
Добре отцедения ориз се поставя в средна по големина тенджера, заедно с 1 1/2 чаши вода и 1 ч. л. сол. Оставете да заври, след което намалете температурата, така че да къкри с капак 15 минути или докато поеме водата. Изключете котлона и оставете ориза да си почине покрит 10 минути.
Докато оризът се готви, пригответе оцета с подправките. Добавете оцета, захарта и 1 ч. л. сол в малка тенджерка. Оставете да заври и разбърквайте. Когато захарта се разтвори, отстранете от котлона и оставете да изстине.
Полейте ориза в тенджерата с овкусения оцет. Разбъркайте с дървена шпатула, като се постараете да не мачкате ориза. Оставете го да изстине в тенджерата или го пресипете в голяма купа.
Поставете лист нори върху подложката с лъскавата страна надолу. Разпределете 1 чаша от овкусения ориз равно, върху цялата повърхност. Обърнете, така че оризът да е към подложката. Разпределете 1/4 чаша от ориза върху водораслите в рамките на 7 сантиметрова лента около центъра, хоризонтално и в тънък слой. Пълнежите се поставят над ивицата ориз, като те трябва да са плоски. Трябва да останат по 5 сантиметра рамка отгоре и отдолу на листа. Сушито се навива от долу на горе като се притиска и прави стегнато. Суши рулото се запечатва с горната празна ивица.
Пълнежите най-често биват:
Зеленчуци - авокадо, краставица, морков, варени аспержи. Морковите и краставицата се нарязват на жулиен, а авокадото се прави на дълги, тънки ивици.
Сурова риба – риба тон или сьомга са сред най-често предпочитаните.
Крема сирене и пр.
Приготвяне на Филаделфийско суши
Спазвайки горенаписаните инструкции, за да приготвите този вид суши, е нужно да използвате като пълнеж пушена сьомга и крема сирене, и двете нарязани на ивички. Може да се добави и зелен лук.
Маки суши пък е най-популярният за приготвяне в домашни условия вариант на суши, като името на този вид суши означава навито суши.
Необходими продукти:
кора, маринован джинджифил, наситнен магданоз, настинен зелен лук, хайвер, сьомга, скариди, аспержи, омлет, бял и черен сусам, ориз, оцет и уасаби
Начин на приготвяне:
Първо кората "Нори" се поставя върху подложка, като грапавата страна се оставя отгоре. В купичка вода се капва оцет, навлажнявате пръстите си със сместа и подреждате ориза върху кората от водорасли, като около два пръста разстояние от срещуположната на вас страна на кората се оставят непокрити. Поръсва се с черни и бели семки сусам. Покритата кора се обръща върху подложката и от чистата й страна в средата се подреждат по дължина нарязани на пръцици омлет и аспержи. До получената лента се нареждат парчета скариди и сьомга. Поръсва се с хайвер и с помощта на подложката се завива руло, на което оризът остава от външната страна. Рулото се нарязва на 6 хапки, като ножът периодично се топи в купичката с вода и оцет. Парченцата руло се подреждат в плато, като по желание някои от тях се овалват в наситнен зелен лук или магданоз. Отстрани на парчетата се слагат маринован джинджифил и уасаби.
Без какво не може суши?
Уасаби
Най-разбираемо казано, Уасаби е японски хрян, зелен на цвят. Родството му с хряна лесно обяснява и факта, че Уасаби е силно лют.
Соевият сос е вече добре познат и широко използван в българската домашна кухня.
Какво точно ще сложите във вашето суши е въпрос на личен избор и вкус. Освен че приготвянето е забавно и незатормозяващо, то развива и креативността ви. С горенаписаните инструкции вие може да предложите на приятелите, семейството и гостите си едно незабравимо вкусово изживяване и една нетрадиционна гощавка.