Откакто започнах да правя макаронената запеканка по тази рецепта, не желая и да поглеждам друга. Всички вкъщи са очаровани от вкуса й!
Всъщност даже не мога да кажа, че рецептата е сложна и отнема часове.
Ето, вижте начина на приготвяне и ще се убедите сами.
400 г сварени спираловидни макарони
650 г зеленчуци:
1 глава кромид
1 тиквичка
2-3 моркова
зелен фасул
по 1 зелена и червена чушка
5-6 гъби
царевица от консерва
1/2 ч.
3-4 с. л. зехтин
сол и млян черен пипер на вкус
1 щипка млян джинджифил
риган и босилек на вкус
1 щипка индийско орехче
доматен сок
За соса бешамел:
100 г масло
1 пакет крем супа от гъби
600 мл прясно мляко
За последния етап:
200 г кашкавал
500 мл доматен сос
2 домата на шайби
1. Нарежете кромида на полумесеци, тиквичката и морковите – на кубчета, зеления фасул – на средни парченца, чушките – на едро, а гъбите – на ивици.
2. Така подготвените зеленчуци, заедно с граха и царевицата, задушете в зехтина и малко вода.
Овкусете със солчица, черно пиперче и останалите подправки. Накрая сипете и доматения сок – трябва да се получи сочна смес.
3. Пригответе соса бешамел, като разтопите маслото в тенджерка, добавите крем супата от гъби, вместо брашно, и разредите с прясното мляко.
Разбърквайте непрекъснато, за да не станат бучки. Трябва да се получи не много гъст сос.
4. Настържете кашкавала. Дъното на тавата, в която ще печете запеканката, покрийте със сос бешамел.
Следва редуване на пластове с макарони, върху тях зеленчуковата смес, отново макарони, бешамел, настърган кашкавал, зеленчукова смес и т.н.
5. Накрая полейте с доматен сос и отново с бешамел. Отгоре поръсете обилно с кашкавал. Изпечете запеканката за около 30 минути във фурна с температура 200 градуса. Ако кашкавалът отгоре започне да прегаря, покрийте ястието с фолио.
6. Малко преди изваждането отгоре бихте могли да сложите резени домати и да запечете още около 2 минути. Изглежда сложно, но не е. Опитайте веднъж и ви гарантираме, че ще повторите. Защото сами ще се убедите каква вкусотия е!