Наскоро съпругът ми имаше рожден ден и реших да поканя няколко от най-близките си приятели. Масата беше проста: филийки, няколко вида мезета , две салати и основно ястие. Но все пак успях да изненадам гостите. В края на вечерта всички искаха да знаят рецептата за картофените ми гъби .
Трудно е да се досетите от какво е направено мезето. Още по-трудно е да разберете как да му придадете желаната форма. Всъщност е лесно като обстрелването на круши. Ще ви трябва обикновена стъклена бутилка. Няколко минути - и картофеното предястие е готово. Опитай отново!
Съставки
Картофи 700 гр
Сол 0,5 ч.л.
Нишесте 4 с.л.
Слънчогледово олио 50 гр
Масло 20 гр
Люти чушки 0,5 бр.
Лък 1 бр
Чесън 3 скилидки
Терияки сос 2 с.л.
Ябълков оцет 2 с.л.
Соев сос 100 мл
Копър на вкус
Подготовка
Обелете картофите, нарежете ги и ги сварете в подсолена вода, докато омекнат. Отцедете и пасирайте картофите с мачкане. След това добавете нишестето и разбъркайте, докато сместа се събере на топка.
Разделете полученото тесто на малки парченца и направете от тях топки. Вземете празна стъклена бутилка и внимателно натиснете върху всяко топче. Трябва да заприличат на гъби
Нарежете лука, чесъна и пипер на ситно. Загрейте тиган със слънчоглед и масло, добавете зеленчуци и задушете за 2 минути.
Изсипете сосовете и оцета в тигана, добавете картофените гъби и ги запържете от всяка страна за 5 минути. Поставете предястието в чиния, залейте със соса и поръсете с накълцани подправки
Визуално предястие от картофи прилича на пържени гъби. Но вкусът е много по-интересен. Картофените гъби могат да се използват и като декорация за други ястия. Ще се окаже много оригинално и вкусно!