Кой не обича пържени картофи? И печени? В зависимост от метода на готвене вкусът им се променя драстично, но едно нещо остава непроменено: тази коренова култура все още е най -доброто налично гарнитура за месо, риба и домашни птици. Този път ще ви предложим да готвите картофи във фурната, като използвате силиконови (или алуминиеви) формички за мъфини.
Това не са мъфини или мини-гювечета и изглеждат толкова впечатляващо, че е подходящо както за всекидневна консумация, така и за празнична. Забележителното е, че се приготвят дори по-лесно от пържените картофи.
Съставките
картофи 7 бр
масло 70 g
кашкавал 70 g
сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
червен пипер на вкус
чесън на вкус
подготовка
Обелете и измийте картофите. След това, по удобен за вас начин, го нарежете на тънки филийки, за предпочитане продълговата форма.
Разтопете 50 г масло, изсипете го върху картофите и разбъркайте добре.
Добавете подправки: червен пипер, сол, черен пипер, нарязан чесън. Настържете кашкавала на ситно ренде и разбъркайте картофената смес.
Подредете картофената смес в намаслени формчики за мъфини (за предпочитане силиконови) и печете гарнитурата за 40 минути на 180 градуса. Проверете готовността с клечка
За да постигнете красива форма, картофите трябва да се нарязват на тънко, като се използва белачка или нож. Ако получите големи кръгли филийки, това е чудесна възможност да ги подредите под формата на роза - формата за мъфини е идеална за това. И, разбира се, подправките могат да бъдат много различни.