Писна ни от баници, палачинки и пържени филии - реших да направя гевреци! Чудни станаха - пухкави, дъхави, и в пекарните няма такива!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Писна ни от баници, палачинки и пържени филии - реших да направя гевреци! Чудни станаха - пухкави, дъхави, и в пекарните няма такива!
Писна ни от баници, палачинки и пържени филии - реших да направя гевреци! Чудни станаха -...
2316
Източник: За Жената
Писна ни от баници, палачинки и пържени филии - реших да направя гевреци! Чудни станаха - пухкави, дъхави, и в пекарните няма такива!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Сигурно и вие правите у дома най-популярните закуски: баница, палачинки, пържени филийки и пр. Дали обаче сте опитвали да приготвите гевреци? Оказа се, че никак не е трудно и стават супер пухкави и много ароматни, с дъх на масло. Такива не могат да се купят в пекарната, така че си заслужава да се потрудите - резултатът е страхотен! Ето какво ви трябва за нашите Пухкави бутер-гевреци с кашкавал :

Пухкави бутер-гевреци с кашкавал

Продукти (измерени с чаша от 200 ml и малка чаена чаша от 125 ml):

  • 1 чаша топла вода
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 малка чаена чаша олио
  • 1 яйце (на стайна температура)
  • 1 малка чаена чаша гъсто кисело мляко/заквасена сметана
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 5 чаши брашно
  • 100гр.
студено масло
  • 50 г чедър или друго настъргано сирене
  • За намазване:

    • 2 жълтъка + 1 чаена лъжичка олио

    Приготвяне:

    1. В по-дълбока купа разбъркайте маята с топлата вода, олиото и яйцето. Добавете киселото мляко и загладете. Към течната смес постепенно добавете брашното, смесено със солта и бакпулвера.

    2. Замесете меко тесто, което леко да лепне по ръцете. Омесете го още малко върху набрашнен плот и го оформете на топка. С длани започнете леко да го сплесквате, а след това с точилка разточете на голяма кора, приблизително 50см.

    тесто с настъргано масло

    Снимка: youtube

    3. По цялата кора се настъргват масло (от фризера) и сирене чедър (може кашкавал или друг вид твърдо сирене). След това започнете сгъването: от дългата страна прегънете ивица от 4-5 см, и продължете така до края.

    прегъване тесто

    Снимка: youtube

    При всяка гънка притискайте малко с пръсти отгоре. Прегънете още 2 пъти дългия правоъгълник, от едната и от другата страна, притиснете отново с длани отгоре, завийте в плик и оставете в хладилника за 20 минути.

    сгъване бутер тесто

    Снимка: youtube

    4. Охладеното тесто разточете върху набрашнен плот на 30 см правоъгълна кора. Нарежете я на 8 ленти.

    кора на ленти

    Снимка: youtube

    Хванете всяка лента за двата срещуположни края и завъртете в противоположни посоки, сякаш изцеждате кърпа. След това съединете краищата, за да получите пръстен - геврече.

    гевреци в тава

    Снимка: youtube

    5. Подредете гевреците в 2 тави, застлани с хартия за печене. Отгоре ги намажете със смес от разбит жълтък с малко олио. По желание се поръсва със сусам и черен кимион.

    гевреци в тава

    Снимка: youtube

    6. Оставете ги за 10 минути в предварително загрята фурна на 100 градуса, след което включете на 190 градуса и печете до зачервяване.

    бутер гевречета с кашкавал

    Снимка: youtube

    Да ви е сладко!

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft