В пластмасова кафена чашка от 220 мл за еднократна употреба се счупват яйцата, отбелязва се мярката и яйцата се изсипват в купичка. Измерва се същото количество олио и се прибавя в купичката при яйцата. Измерва се същото количество кисело мляко и се прибавя също към яйцата. Чашката се пълни с хладка вода, в която сме разтворили 1/2 кубче мая, 1 чаена лъжичка захар и сместа се прибавя към яйчената. Прави се кладенче в предварително пресятото брашно, вътре се изсипват всички продукти и се добавя 1 чаена лъжичка сол. Омесва се добре гладко тесто, което се разточва на 1 тънък лист, който да покрива цялата маса (метър на 80 см). Кората се наръсва богато със сирене, накапва се с разтопена мазнина или олио. Навива се откъм дългата страна на масата на две срещуположни рула и се разрязваме по средата, за да се разделят.
Едно след друго рулата се подреждаме като охлюв в предварително намазнена тава с диаметър 40 см. Охлювът също се намазва с мазнина и се оставя да втаса в предварително леко затоплена фурна около 30 минути. След това плавно увеличаваме температурата само отдолу през 5-8 минути и на 4-та степен включваме и отгоре. Печем до зачервяване, като проверяваме с дървена клечка дали е изпечено. Вадим от фурната и покриваме с кърпа.
Автор: Петранка Димитрова, Кубрат