За тестото:
250 мл прясно мляко
120 мл вода
50 мл олио
1 с.л. сол
30 гр мая
брашно - колкото поеме
За заливката:
300 мл кисело мляко
2 яйца
За плънката:
1 кг кисела зелка
2 глави кромид лук
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене на зелето и намазване на питата
Нарязаният лук пържим в загрятото олио, докато омекне, след което добавяме накълцаното ситно зеле и го задушаваме до омекване при непрекъснато бъркане. Добавяме сол и подправки на вкус.
От изброените продукти замесваме гладко и меко тесто и оставяме да втаса. Разделяме го на 6 части и от всяка разточваме кръг с диаметъра на тавата (30-35 см).
Тавата намазваме добре с олио и слагаме вътре първата кора. Напръскваме я с олио, отгоре слагаме част от заливката (приготвена от разбитите яйца и кисело мляко) и част от плънката. Така редуваме кори, заливка и плънка, като завършваме само с намазана с олио кора. Щом наредим питата, загряваме фурната на 220 градуса. Нарязваме питата на парчета и щом фурната загрее, я изпичаме до зачервяване.