Пита с месо

вход през zajenata.bg
Пита с месо
admin
Добавена от: admin
9660
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
1 пакетче суха мая (1/2 кубче прясна)

300 мл топла вода

1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
600 гр брашно
50 мл зехтин
За плънката:
300 гр смляно месо/кайма
1 по-малка главичка кромид лук
малко зехтин
половин пакетче разтопено масло (маргарин)

От посочените продукти замесете меко тесто. Може да захванете маята предварително, като я разтворите в малко от топлата вода, заедно с щипка захар, щипка сол и малко брашно. Така питата ще втаса по-бързо.  
Готовото тесто завийте в кърпа и оставете да втасва. През това време пригответе плънката: сложете ситно нарязания кромид да се запържи в тиган с малко олио, след което прибавете каймата. Задушавайте 20-тина минути, като разбърквате непрекъснато с лъжица, за да се разтроши добре каймата. Дръпнете от огъня.
Втасалото тесто разделете на 14 топки (на 2 места по 7). Сплескайте първата топка и я разточете на малка кора. Намажете я с маслото. Върху нея сложете втора разточена кора и намажете отново. Повторете процедурата с всички кори, без да намазвате последната. Така оформете 2 купчини - всяка от по 7 кори.
Разточете всяка от купчините на тънка кора, по-голяма от диаметъра на тавата, в която ще печете. Поставете първата кора на дъното на намаслената тава, така че краищата й да излизат извън съда. Отгоре сложете плънката и покрийте с втората кора, като я наберете на хармоника, така че да се побере в тавата. От висящото тесто оформете усукано ръбче за питата. Отгоре намажете с останалото разтопено масло и сложете в загрята на 200 градуса фурна за около 30-40 минути, докато питата добре се зачерви.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft