Най-вероятно повечето от нас са похапвали такава, когато сме били деца, приготвена от бабите ни. Някои ги наричат мързеливки , други добруджанки, трети просто питки със сирене .
Основното им предимство е, че стават извънредно бързо, включват продукти, които почти винаги се намират в хладилника и разбира се – са много вкусни.
Това е и една от първите рецепти, които доста деца научават да приготвят сами, тъй като, за да забъркат тестото се нуждаят само от купа и вилица, в него няма мая, а сода и не е нужно да се внимава за втасване.
Основните съставки могат да се разнообразят с добавката на чубрица или шарена сол, както и на кашкавал или някакъв колбас по избор. Но дори и в най-простичкия им вариант, те са изключително вкусни и всички деца ще се зарадват да ги забъркат сами в неделния следобед.
За направата им са нужни: 1 яйце, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода за хляб, 1 с.л. олио, щипка сол, 1 ч.ч. натрошено сирене.
Яйцето се разбива с вилица. Към него се добавя киселото мляко заедно със содата, солта и олиото, разбърква се добре. Добавя се брашното на два пъти, като продължава да се бърка с вилица. Получава се лепкаво тесто, към което накрая се добавя сиренето. Ръцете се намазват с олио и тестото се размесва добре.
Тава се застила с хартия за печене. От тестото се откъсват парчета и се оформят питки с размера на орех, които се подреждат на растояние една от друга в тавата ( за да е по-лесно, ръцете периодично се намазняват). Върху всяка питка може да се сложи по малко парченце масло.
Питките се пекат на 180 градуса около 20 минути или докато придобият приятен златист цвят.
Това е и една от първите рецепти, които доста деца научават да приготвят сами, тъй като, за да забъркат тестото се нуждаят само от купа и вилица, в него няма мая, а сода и не е нужно да се внимава за втасване.
Основните съставки могат да се разнообразят с добавката на чубрица или шарена сол, както и на кашкавал или някакъв колбас по избор. Но дори и в най-простичкия им вариант, те са изключително вкусни и всички деца ще се зарадват да ги забъркат сами в неделния следобед.
За направата им са нужни: 1 яйце, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода за хляб, 1 с.л. олио, щипка сол, 1 ч.ч. натрошено сирене.
Яйцето се разбива с вилица. Към него се добавя киселото мляко заедно със содата, солта и олиото, разбърква се добре. Добавя се брашното на два пъти, като продължава да се бърка с вилица. Получава се лепкаво тесто, към което накрая се добавя сиренето. Ръцете се намазват с олио и тестото се размесва добре.
Тава се застила с хартия за печене. От тестото се откъсват парчета и се оформят питки с размера на орех, които се подреждат на растояние една от друга в тавата ( за да е по-лесно, ръцете периодично се намазняват). Върху всяка питка може да се сложи по малко парченце масло.
Питките се пекат на 180 градуса около 20 минути или докато придобият приятен златист цвят.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари