Питка Подкова за Тодоровден

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Питка Подкова за Тодоровден
Питка Подкова за Тодоровден
16662
Източник: menumag.bg
Питка Подкова за Тодоровден
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Обредните форми на хлябовете за Тодоровден са свързани с коня. Питките са или с формата на животното или като подкова.

Важно условие е да са постни, каквато е тази дъхава  с орехи и зехтин.

Необходими продукти за 1 питка

500 г брашно
10 г прясна мая
1 ч. л.мед
250 мл хладка вода
1 ч. л.сол
10 орехови ядки
1 с. л.маково семе
2 с. л.зехтин

Приготвяне на Пита Подкова

1.Маята се разтваря със 100 мл хладка вода и меда. Разбърква се с 1 с. л. брашно и се оставя да шупне за 20 мин.

2.Останалото брашно се пресява и се разбърква със солта. В средата се прави кладенче и се сипват маята и останалата вода. Всичко се разбърква с дървена лъжица и се меси, докато тестото стане еластично и престане да лепне по плота. Слага се в намаслена купа да втасва 90 - 120 мин., или докато удвои обема си.

3.Втасалото тесто се сипва на плота, разстила се с ръце и се завива на руло. Оставя се да почине 10 мин. и се разточва и издърпва настрани с ръце, докато достигне дължина 60 см. Слага се в тавичка. Увива се във форма на подкова и се оставя да втаса 60 мин.

4.Фурната се загрява на 210˚ С. На дъното се слага тавичка с 1 ч. ч. вода.

5.Втасалото тесто се нарязва с ножица през 10 см. Отгоре се поставят орехите и се поръсва с мака. Слага се да се пече в загрятата фурна за 20 - 30 мин, докато се зачерви.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft