Питка слънце

вход през zajenata.bg
Питка слънце
admin
Добавена от: admin
106889
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1.5 кг брашно
3 бр. яйца + 1 бр. жълтък за намазване
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1 кубче мая (24 г)
1 с.л. сол
1 с.л. захар
400 мл вода
мак или сусам за поръсване по желание

Във водата се разтваря кубчето мая с лъжицата захар и се изчаква да шупне. В подходящ съд се пресява брашното и към него се прибавят киселото мляко, олиото, яйцата и солта. Замесва се тесто, добавя се маята и месенето продължава. Получава се средно меко тесто. Готовото тесто се оставя да втаса около час и половина до удвояване на обема. Отново се размесва и се отделя една топка за средата на тавата, която е предварително намазана с олио. Останалото тесто се разделя на две части, от които се разточват два кръга. Единият се намазва с разтопено масло. Върху него се слага другия, разточват се с точилката двата кръга за да се уголемят (не много) и отново се намазва с масло. Разточените окръжности се нарязват на 12 части (първо на четири и после всяка четвъртина на три). Всяка част се навива на кифличка и се поставят около топката в тавата. Питката се оставя на топло да втаса (около 30-40 минути). Втасалата питка се намазва с отделения жълтък, разбит с няколко капки вода. Питката се пече в предварително загратя до 250 С до готовност като се наблюдава да не се зачерви прекалено. Може и да се покрие, ако все още не е изпечена от вътре. По желание може да се поръси със сусам или мак.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft