Необходими продукти
250 мл мляко
30 г захар
25 г прясна мая
550 г бяло брашно
50 мл зехтин
10 г сол
1 яйце
1 яйчен жълтък (за намазване)
по желание за поръсване - сусам , лен, маково семе
За пълнежа:
100 г салам или колбас
150 г сирене
може и друго, по желание
Начин на приготвянe
Сложете млякото и захарта в купа и загрейте леко. Добавете маята и разбъркайте.
Оставете готовото, гладко тесто в голяма купа, покрийте с фолио и оставете да втасва около час-час и половина докато удвои обема си.
Нарежете салама и натрошете сиренето на парченца.
Разделете тестото на равни по големина парчета – стават около 19 броя. В ръцете си ги омесете и леко разточете, за да се получат като малки кори. Поставете пълнежа в центъра. Затворете краищата и оформете като топка.
Поставете топките в тава, за да се образува форма цвете. Покрийте с фолио или влажна кърпа и оставете да втасва за още 30 минути. Намажете с разбития жълтък и поръсете с лен, сусам и маково семе. Печете се в предварително загрята фурна при 180 º C за 25-30 минути, като проверявате готовността със суха клечка.