Питка-цвете

вход през zajenata.bg
Питка-цвете
admin
Добавена от: admin
21469
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

550 гр (4 и 1/3 ч.ч.) обикновено брашно + още малко за разточването

150 гр (1 и 1/5 ч.ч.) брашно с набухвател (брашно за хляб)

2 ч.л. сол

18 гр. активна суха мая

100 мл. прясно мляко

1 ч.л. захар

2 яйца + 1 жълтък (заделете белтъка за намазване)

250 мл. пълномаслено прясно мляко или кефир

113 гр (1 пакетче) разтопено масло + 60 гр разбито на крем масло за намазване на тестото

сусам и кимион за поръсване

26-27 см. тавичка за печене

В кухненски робот смесете брашното със солта. Разтворете маята в топлото мляко и добавете захарта. Щом маята започне да шупва, добавете я към брашното. Прибавете яйцата, жълтъка, млякото и разтопеното масло. Бийте всичко с приставките за тесто, докато се оформи меко и гладко тесто. Оформете го на топка, намажете с олио и прехвърлете в купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втасва на топло за около час, докато удвои обема си.

Премесете тестото няколко пъти, щом втаса, и го разделете на 4 равни части, които оформете на топки. Върху набрашнен плот разточете първата топка на тънък кръгъл диск с диаметъра на тавичката. Прехвърлете тестото в намазнената и набрашнена тава. С четка или шпатула намажете разбито масло върху тестения диск. Повторете процедурата с две от останалите три топки тесто, като поставяте всеки нов пласт тесто върху предния. Не намазвайте с масло последния диск. 

С остър нож или нож за пица нарежете тестото в тавата на 8 триъгълника. Навийте всеки триъгълник на кифличка, почвайки от върха на най-горния триъгълник. Повторете същото с долните слоеве тесто. В центъра поставете последната тестена топка. Може да я разрежете под някаква форма. Оставете питката да втасва още 1 час, покрита с чиста кърпа.

Намажете повърхността на втасалата питка с белтък и поръсете със сусам, а центъра – с кимион.

Докато питката втасва повторно, загрейте фурната на 200C.

Печете хляба 30 - 45 минути, в зависимост от фурната, докато хване златисто-кафява коричка и е изпечен отвътре. Оставете питката да изстине в тавата 5 минути, извадете я върху решетка и оставете да се охлади допълнително. Поднесете топла или на стайна температура. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft