550 гр (4 и 1/3 ч.ч.) обикновено брашно + още малко за разточването
150 гр (1 и 1/5 ч.ч.) брашно с набухвател (брашно за хляб)
2 ч.л. сол
18 гр. активна суха мая
100 мл. прясно мляко
1 ч.л. захар
2 яйца + 1 жълтък (заделете белтъка за намазване)
250 мл. пълномаслено прясно мляко или кефир
113 гр (1 пакетче) разтопено масло + 60 гр разбито на крем масло за намазване на тестото
26-27 см. тавичка за печене
В кухненски робот смесете брашното със солта. Разтворете маята в топлото мляко и добавете захарта. Щом маята започне да шупва, добавете я към брашното. Прибавете яйцата, жълтъка, млякото и разтопеното масло. Бийте всичко с приставките за тесто, докато се оформи меко и гладко тесто. Оформете го на топка, намажете с олио и прехвърлете в купа. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втасва на топло за около час, докато удвои обема си.
Премесете тестото няколко пъти, щом втаса, и го разделете на 4 равни части, които оформете на топки. Върху набрашнен плот разточете първата топка на тънък кръгъл диск с диаметъра на тавичката. Прехвърлете тестото в намазнената и набрашнена тава. С четка или шпатула намажете разбито масло върху тестения диск. Повторете процедурата с две от останалите три топки тесто, като поставяте всеки нов пласт тесто върху предния. Не намазвайте с масло последния диск.
С остър нож или нож за пица нарежете тестото в тавата на 8 триъгълника. Навийте всеки триъгълник на кифличка, почвайки от върха на най-горния триъгълник. Повторете същото с долните слоеве тесто. В центъра поставете последната тестена топка. Може да я разрежете под някаква форма. Оставете питката да втасва още 1 час, покрита с чиста кърпа.
Намажете повърхността на втасалата питка с белтък и поръсете със сусам, а центъра – с кимион.
Докато питката втасва повторно, загрейте фурната на 200C.
Печете хляба 30 - 45 минути, в зависимост от фурната, докато хване златисто-кафява коричка и е изпечен отвътре. Оставете питката да изстине в тавата 5 минути, извадете я върху решетка и оставете да се охлади допълнително. Поднесете топла или на стайна температура.