Фурната се загрява на 210 С. Две огнеупорни тави се застилат с хартия за печене.
В купа се смесват водата, маята, солта и захарта. Сместа се разбърква добре с вилица. Покрива се и се оставя настрана за 5 минути.
В голяма купа се пресява брашното. Прибавят се шупналата мая и зехтинът. Омесва се меко тесто, което се прехвърля върху набрашнена повърхност. Меси се още 5 минути или докато тестото стане еластично. Разделя се на 4 части и всяка се разточва на кръгла кора с диаметър 18 см. Краищата се намазват с вода.
Отгоре се поставя 1 с. л. доматен сос. Върху едната половина от кората се поставят 1/4 от шунката, ананаса и моцарелата, като 2 см от края се оставя непокрит. Пълната половина се похлупва с другата. Краищата се защипват добре с вилица. Приготвените калцоне се нареждат в тавите. Отгоре могат да се поръсят с морска сол и подпправки на вкус. Пекат се 20 минути до златист цвят.