3 с.л. зехтин + още малко
2 големи глави лук, разполовени и нарязани на тънки полумесеци
1 с.л. смлян пресен розмарин
едра (кашерна) сол и прясно смлян черен пипер
¼ чаша сухо бяло вино
225 гр. гъби, нарязани
1 голяма глава червен лук, смлян
1 с.л. смлян пресен магданоз + още малко магданоз за украса
царевично брашно
500 гр. тесто за пица
110 гр. сирене Бри, почистено от коричката и нарязано на малки парченца
Загрейте фурната на 200 градуса. В голям съд на умерен огън загрейте 1½ с.л. от зехтина. Сложете вътре лука и розмарина, поръсете със сол ичерен пипер и задушете до златисто – около 20 минути. Добавете виното и оставете да къкри, докато течността се изпари – около 1 минута. Прехвърлете лука в купа. Избършете съда, сложете на умерен огън и загрейте вътре още 1½ с.л. от зехтина. Сложете гъбите и червения лук, поръсете със сол и пипер и задушавайте, докато гъбите омекнат, а водата им се изпари – около 5 минути. Махнете от котлона и объркайте вътре 1 с.л. от магданоза.
Намазнете голяма тавичка с олио/зехтин и поръсете с царевично брашно. На набрашнен плот разточете тестото на кръг с диаметър около 25-27 см. Прехвърлете тестото в тавата. Намажете го със зехтин. Поръсете отгоре лука, след това и гъбите, като оставите отстрани празен бордюр. Покрийте със сиренето Бри. Запечете, докато коричката покафенее, а сиренето се разтопи – около 12-15 минути. Прехвърлете пицата върху дървена дъска. Нарежете на триъгълници, поръсете с нарязан магданоз и поднесете топла!