за 2 пици:
680 гр. тесто за пица
1/2 чаша брашно
около 1 чаша песто
2-3 чаши настъргана моцарела/проволоне
1 чаша запечени скилидки чесън
4 червени картофа, нарязани на много тънко
1/2 ч.л. микс от италиански подправки (риган, босилек, мащерка и пр.)
зехтин
сол и черен пипер
червен пипер на люспички
Размразете тестото на стайна температура. Върху леко набрашнена повърхност оформете от тестото 2 големи топки. Покрийте с мокра кърпа и оставете да почиват за поне 20 минути.
Междувременно бланширайте картофените резени във вряща вода, докато леко омекнат (около 1-2 минути); отцедете и оставете леко да се охладят, след което ги подсушете с домакинска хартия и ги покрийте с малко зехтин, щипка италиански подправки и сол.
Върху набрашнена повърхност разтеглете тестото до желаната дебелина и големина с пръсти. Поставете разтегленото тесто върху подготвената тавичка (намазнена предварително). С голяма лъжица нанесете равен пласт от пестото върху тестото и внимателно го разнесете до 1 см. от края на тестото, така че ръбчетата да останат сухи. Покрийте с равен пласт от настърганата моцарела и резени картофи, а накрая - със скилидките чесън. Покрийте с още малко моцарела, подправете със сол на вкус и щипка червен пипер. Откритите ръбчета на пицата намажете с малко зехтин, за да покафенеят добре.
Изпечете пицата в предварително загрята силна фурна, докато коричката стане хрупкава и златиста, а сиренето пусне мехурчета и започне да покафенява. Извадете от фурната и оставете да отпочине няколко минути, преди да разрежете.