1 с.л. мед
2 чаши топла вода
1 с.л. активна суха мая
1 с.л. морска сол
1 с.л. зехтин екстра върджин (плюс още малко за намазване на тавичката)
5 чаши брашно
2 с.л. зехтин
1 доза сос за пица (по рецептата по-долу)
2 чаши настъргано сирене по избор (сирене Чедър, моцарела, кашкавал, Гауда, Едам и пр.)
За соса Пица:
1 (800 гр.) консерва цели белени домати, отцедени
1 с.л. зехтин
1 ч.л. винен оцет
2 скилидки чесън, счукан
1 ч.л. сол
1 ч.л. риган
¼ ч.л. смлян черен пипер
В малка купа сипете топлата вода и меда и разбъркайте, докато медът се разтвори. Излейте сместа в купата на миксера и поръсете отгоре маята. Оставете така за 5 минути, докато маята започне да образува пяна. Прибавете 1 с.л. сол + 1 с.л. зехтин. С помощта на приставките-лопатки бъркайте на ниска скорост, докато се смесят продуктите. Добавете брашното – малко по малко, докато тестото започне да се събира. Поставете приставките за тесто и месете на средновисока степен, докато се получи гладко и еластично тесто, което лесно се отделя от стените на купата.
Поставете тестото в леко намазнена голяма купа, като го обърнете няколко пъти, за да се покрие с мазнината, и покрийте с кухненска кърпа. Оставете го да втаса на топло място, докато удвои обема си – около 20 минути.
Загрейте фурната на 200 градуса. Поръсете със зехтин тавичката и разнесете добре навсякъде. Прехвърлете тестото в намазнената тавичка и го разнесете с пръсти, докато покрие равномерно дъното. С върха на пръстите направете вдлъбнатинки по цялата му повърхност на разстояние от около 2 см. Поръсете фокачата с 2 с.л. зехтин. Оставете да втаса 10 минути.
След като втаса тестото, опечете фокачата за 7 минути. Извадете от фурната и с лъжица размажете отгоре соса за пица, след това покрийте със сиренето, като оставяте около 2 см. бордюр. Изпечете за 10-12 минути, докато сиренето започне да пуска мехури и коричката стане златиста. Извадете от фурната и нарежете на квадрати или четириъгълници и поднесете.
За соса:
Смесете всички продукти в купата на кухненския робот или блендера. Пасирайте до гладка смес – около 30 секунди. Прехвърлете в купа и оставете в хладилника, докато дойде време да го използвате. Това количество е достатъчно за около 3 пици.