560-600 гр. пилешки гърди без кост и кожа
микс от подправки (средиземноморски)
чесън на прах
червен пипер или лют червен пипер
сол и черен пипер
30 м.л. (2 с.л.) олио от гроздови семки
227 гр. бели гъби (печурки), почистени и нарязани на четвъртинки
1 средна глава лук, нарязана на ивички
1 багета (франзела)
доматен сос или сос за пица
200 гр. сирене по избор (чедър, моцарела, ементал, кашкавал и пр.)
Загрейте фурната на 220°C. Нарежете пилешките гърди на ивички или малки хапки и ги сложете в чиния. Подправете с подправки на вкус - като добавите чесъна, червения пипер, сол и черен пипер. Обърнете пилешкото и поръсете и от другата страна.
В голям тиган загрейте олиото. Щом е горещо, прибавете пилешкото и гъбите и задушавайте 8-10 минути, докато пилето стане готово. Три минути преди края на готвенето прибавете нарязания лук и продължете да задушавате, като бъркате периодично. Щом пилешкото е готово, махнете от огъня и оставете настрана. Разрежете багетата на половина по дължина, след което - напречно, така че да се получат 4 тънки резена. С ръка издълбайте малко от средата на хляба, след това поставете багетите върху тавичка. Покрийте с доматения сос, сложете малко сирене. Внимателно подредете отгоре пилето и зеленчуците и покрийте с останалото сирене. Сложете тавичката на средна скара във фурната и запечете за 12-15 минути. Накрая оставете само на горен реотан. Извадете от фурната и поднесете топли със зелена салата.