Тази рецепта за Пияни кюфтета с пресни картофи идва от бивша Югославия, където ястието се радва на изключителна популярност в годините на социализма. Днес обаче е незаслужено забравена, затова бързаме да ви припомним този вкусен хит от близкото минало! Сочни и крехки кюфтенца, изпечени заедно с картофите в ароматен сос - какво по-вкусно за обяд или вечеря? Запишете си необходимите продукти:
Пияни кюфтета с пресни картофи
Продукти:
- 1 връзка пресен лук
- 4 скилидки чесън
- 1 кг кайма смес
- 1 яйце
- 1 ч.ч.галета
- 1 чаша бяло вино
- подправки на вкус - червен пипер, кимион, черен пипер, сол, риган
- 1 кг пресни картофи
- олио за пържете и намазване на ръцете
За соса:
- 100 мл вода
- 100 мл прясно мляко
- 3-4 с.л.
Приготвяне:
Нарежете на ситно пресния лук и чесъна. Добавете ги към каймата. Изсипете вътре галетата и бялото вино и добавете подправки на вкус. Сега хубаво омесете каймата, така че сместа да стане еднородна.
Снимка: www.youtube.com
Снимка: www.youtube.com
Междувременно сложете тенджера с вода на котлона. Щом заври, добавете вътре 1 с.л. сол и пресните картофи и оставете да се варят на тих огън.
Вземете огнеупорен съд и го намажете с олио.
След това оформете от каймата кюфтета с намазнени ръце и ги подредете на дъното на съда, като ги редувате с разрязаните наполовина полусварени картофи. Оформете ястието на "пръстени" отвън навътре.
Снимка: www.youtube.com
Снимка: www.youtube.com
Сложете ястието да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност на кюфтетата.
Извадете от фурната горещото ястие и залейте със сос.
Снимка: www.youtube.com
Пригответе соса, като смесите получените продукти до еднородна смес.
Върнете за още 15-тина минути във фурната, докато кюфтетата и картофите попият от вкусния сос.
Снимка: www.youtube.com
Гарнирайте готовото ястие с нарязан магданоз.
Снимка: www.youtube.com
Да ви е сладко!
Редакция: екип "За Жената"
Източник: YouTube