1/4 ч.ч. плюс 2 с.л. зехтин
два заека, около 1,5 всеки, нарязани на по 10 парчета
сол и черен пипер
1 ч.ч. сухо червено вино
1 глава лук, нарязана на ситно
1 морков, нарязан на ситно
2 стръка целина, нарязани на дребно
2 с.л. доматена паста
4 стръка розмарин, вързани на 2 връзки
4 ч.ч. пилешки бульон
1 1/2 ч.ч. маслини (каламата или Niçoise)
магданоз
В голям дълбок тиган загрейте 2 с.л. от зехтина. Овкусете заека със сол и черен пипер. Разделете го на две порции и го запържете отвсякъде до златисто-кафяво. След като и двете порции са готови, ги прехвърлете в чиния.
Прибавете виното в тигана и оставете да къкри, като в това време изстържете всички остатъци от дъното. Прехвърлете виното в отделен съд. Забършете тигана.
Прибавете останалата 1/4 ч.ч. зехтин в тигана. Прибавете лука, морковите и целината и оставете да се готви на средна температура, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците омекнат, около 8 минути. Прибавете доматената паста и връзките розмарин и гответе за още 5 минути, като разбърквате. Прибавете заека, заедно със соковете, които е пуснал, и виното и оставете да се готви за около 3 минути, като разбърквате. Прибавете 2 ч.ч. бульон, овкусете със сол и черен пипер и оставете да заври. Покрийте с капака (но не плътно) и оставете да се готви на ниска температура за 30 минути. Прибавете маслините и останалия бульон и гответе, докато сосът леко се редуцира и заекът стане крехък - около още 20 минути. Махнете розмарина. Сервирайте в подходящи чинии с много топъл, хрупкав хляб и нарязан магданоз.